Foto: Justice4Mawda

Uitspraak in beroep in Mawda-proces volgt op 29 oktober

Afgelopen donderdag 30/09 en vrijdag 1/10 vond de zitting plaats bij het Hof van beroep in Bergen voor het proces tegen de agent die Mawda doodschoot. Het Iraakse meisje van twee werd in mei 2018 doodgeschoten na een achtervolging van het busje waar ze zich bevond, samen met haar ouders en andere vluchtelingen. De definitieve uitspraak in de zaak staat gepland op 29 oktober.

maandag 4 oktober 2021 17:24
Spread the love

 

De politie-agent werd in eerste aanleg veroordeeld voor doodslag en kreeg een milde straf van één jaar voorwaardelijk. Maar besloot dan toch in beroep te gaan.

Volgens Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network – die het proces meevolgt waarin haar collega’s voor Mawda hebben gepleit – hebben de advocaten van de politieagent in deze zittingen in beroep volledig ingezet op een vrijspraak. Daar waar het in eerste aanleg vooral aangestuurd werd op een milde straf.

Ook de houding van het parket was volgens Van den Broeck anders dan in eerste aanleg. Waar de agent in eerste aanleg een bolwassing kreeg van het parket over hoe hij zijn boekje te buiten is gegaan, was het parket in deze zitting veel milder en toonde meer begrip voor de situatie van de agent.

“We hebben wel schrik dat het hof mee zal gaan in het verhaal van een defacto straffeloosheid en zich zal uitspreken voor een opschorting van straf. Dat zou enorm pijnlijk zijn voor de ouders. Ze zijn nu al helemaal moegestreden en willen dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgesloten”, aldus  Van den Broeck.

Het definitieve vonnis volgt dus op 29 oktober 2021.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!