Maak het mee waar! ‘WOORD x MACHT x STRIJD’: een documentaire met Jan Blommaert

vrijdag 4 december 2020 15:11
Spread the love

Wat is de rol van taal in het organiseren van ongelijkheid?

Wanneer Jan Blommaert aankondigt dat er terminale kanker bij hem is vastgesteld, besluiten enkele vrienden en sympathisanten om iets te doen. Dat iets wordt deze web documentaire van 50 minuten: Woord X Macht X Strijd. Een magistrale masterclass over taal en ongelijkheid, tegen de achtergrond van het leven en werk van Jan Blommaert.

Deze documentaire moet iets worden van ons allemaal. Woord X Macht X Strijd zal gratis online beschikbaar gemaakt worden, in het Nederlands en Engels. De online première is voorzien voor maart 2021. Maar voor het zover is hebben we uw hulp nodig.

De initiatiefnemers

Dit project is een initiatief van Ico Maly (Universiteit Tilburg / Diggit), voormalig student en collega van Jan Blommaert, filmmaker Pieter De Vos (Docwerkers), Epo Uitgeverij en Victoria Deluxe.

Eind augustus 2020 duiken Jan en Ico twee dagen lang in de studio, om urenlang te converseren omgeven door een batterij aan camera’s.

We krijgen een Jan en grande forme: van Zwarte Zondag en Semira Adamu tot Black Lives Matter en de dekolonisering van de universiteit. Over taal als architectuur van de samenleving en de rol van de publieke intellectueel. Over de ontwikkeling van de academische industriële cultuur, en de terreur van het publiceren. Maar ook over geven, vormen, inspireren en het inzetten van wetenschappelijke inzichten in de sociale strijd.

Uw steun

Vandaag zijn wij op zoek naar uw financiële steun om deze film op ieders scherm te krijgen.

Een beklijvend gesprek maakt immers nog geen film. Zeven uur interview worden op dit moment gemonteerd tot een boeiende verhaallijn. We gaan archieven in op zoek naar historisch beeldmateriaal en moeten de rechten daarop aankopen. Er wordt muziek gemaakt, kleurcorrectie en geluidsmix gedaan, gelay-out, vertaald en promotie gevoerd.

U voelt het al, nog een hele klus voor het zover is, daarom deze warme oproep.

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de vorderingen, steun met een financiële bijdrage of deel deze oproep in je netwerk.

Het eerste financiële doel is al behaald. Binnen 48 uur is er 9.500 euro opgehaald, waardoor de makers de ruwe montage van de film kunnen uitvoeren. De tweede oproep staat nu open om budget te verzamelen om het onderzoek te kunnen doen in beeldarchieven en de montage te kunnen afwerken. Wil je een steentje bijdragen en de documentaire mee waarmaken, dan kan dat via deze link.

Alvast merci!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!