Foto: Extinction Rebellion
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid in Brussel op 27 juni

Honderden burgers zullen op 27 juni naar Brussel afreizen voor een actiedag die zal eindigen aan de voet van de Financietoren. Met dit ongeautoriseerde protest, waarbij alle sanitaire voorschriften zullen worden gerespecteerd, wil Extinction Rebellion de openbare ruimte terugclaimen zodat burgers weer hun stem kunnen laten horen en hun eisen voor een veerkrachtige toekomst bij de machthebbers neerleggen.

donderdag 18 juni 2020 11:13
Spread the love

 

Onze toekomst, onze keuzes: Finance Tower wordt omgedoopt tot Resilience Tower

“We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis. We willen niet terug naar normaal”, zegt Leen, woordvoerster voor Extinction Rebellion België. “We moeten even pauzeren en nadenken over wat onze daadwerkelijke behoeften zijn voor de toekomst. Willen we terug naar een systeem gebaseerd op fossiele brandstoffen, industriële landbouw, uitbuiting van mensen en structureel racisme? Of willen we toewerken naar een veerkrachtige maatschappij die de urgentie erkent van de verschillende crisissen die ons te wachten staan?”

Tijdens de burgelijk ongehoorzame actie genaamd ‘Onze Toekomst, Onze Keuzes’ zullen de leden van 18 lokale Extiction Rebellion-groepen letterlijk een pauze nemen door te freezen in de openbare ruimte. Deze collectieve freeze-acties zullen twee keer herhaald worden in de voetgangerszone, en een laatste maal bij de Financietoren. Daar zal Extinction Rebellion een inauguratieceremonie houden en de toren omdopen tot Resilience Tower.

De politie heeft Extinction Rebellion tijdens een voorbereidende vergadering laten weten dat bijeenkomsten met meer dan 20 personen niet getolereerd zullen worden. “Onze acties zullen alle sanitaire voorschriften respecteren en zijn daarom geen risico voor de volksgezondheid. Onze regering moet het verspreiden van het coronavirus aan banden leggen, niet het recht om te protesteren. Er worden nu belangrijke beslissingen over onze toekomst genomen, dus we moeten nú in actie komen!”

De actiedag start om 15:00 uur met een freeze op het Beursplein. Deelnemers zullen daar 15 minuten stil staan op 5 meter afstand van elkaar terwijl ze groene en rode borden omhoog houden. Het rode bord geeft weer wat wij, als maatschappij, willen opgeven of achterlaten, het groene bord wat we willen behouden en koesteren. De actie zal worden herhaald in de Nieuwstraat om 16:00 uur en aan de Financietoren om 17:00 uur.

“In deze gigantische glazen toren huizen de ministeries van Financiën, Gezondheid en Migratie. Door het gebouw te hernoemen tot Resilience Tower dringen we er bij onze regeringen op aan om af te stappen van de eenzijdige focus op het welzijn van onze economie en zich te richten op het welzijn van alle mensen.”

Na de inauguratieceremony zullen de deelnemers richting Wetstraat 16 trekken, één voor één en op veilige afstand, om de protestborden af te geven in het kantoor van premier Sophie Wilmès.

 

Programma van de inauguratieceremonie:

17:00 uur – welkom en inleidende toespraak

17:05 uur –  presentatie van de nieuwe naam

17:10 uur – toespraken (vertegenwoordigers van het middenveld presenteren hun keuzes voor een veerkrachtige maatschappij)

17:30 uur – inhuldiging

17:35 uur – overhandiging van Onze Keuzes aan de premier

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!