Corona, klimaatcrisis en honger in Guatemala. Foto: Valerie Caamaño/Oxfam
IPS

928 miljoen mensen lijden honger, 70 procent zijn meisjes en vrouwen

dinsdag 19 april 2022 16:12
Spread the love

 

In landen als Mali en Ethiopië, Haïti en Laos neemt honger ongeziene proporties aan, stelt Plan International. De ngo trekt aan de alarmbel over een hongercrisis die wordt veroorzaakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en het coronavirus: dit alles heeft geleid tot een ongeziene escalatie van de voedselonzekerheid.

Meisjes en vrouwen lijden het hardst, stelt Plan International vast in de landen en de projecten waar de ngo actief is. “Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste”, zegt Isabelle Verhaegen, directeur van Plan International België.

Wereldwijd swingen de voedselprijzen de pan uit en volgens de getuigenissen die Plan International kon optekenen eten meisjes en jonge vrouwen vaak niet alleen als laatste, bijvoorbeeld om zo een eigen kind te voeden, maar lopen ze ook andere bijkomende risico’s. Zo mogen ze vaak niet meer naar school omdat ze moeten werken.

Klimaatverandering, corona en oorlog

De oorzaken van deze hongercrisis zijn veelvuldig en complex. Zo leidt klimaatverandering tot stormweer en droogte, waardoor wereldwijd oogsten vernield worden, maar ook de oorlog in Oekraïne heeft duidelijke gevolgen.

“De Oekraïense oogst voedt in een normaal jaar 400 miljoen mensen”, zegt Unni Krishnan, Humanitair Directeur bij Plan International. “Elke dag dat het conflict voortduurt, zijn de verwoestende gevolgen meer en meer voelbaar. De snel stijgende voedselprijzen maken een slechte situatie nog veel ernstiger.”

Volgens de VN lijden vandaag 928 miljoen mensen honger – een toename van 148 miljoen tegenover 2021. Plan International werkt wereldwijd in zeventien van de zwaarst getroffen gebieden met programma’s voor schoolmaaltijden en andere voedselpakketten. Op plaatsen getroffen door droogte verzorgt de ngo tevens de distributie van zaden of vee, zoals koeien of schapen.

“Door te voorzien in deze basisbehoeften van gezinnen, kunnen we ernstige gevolgen voor meisjes voorkomen”, zegt Plan-directeur Isabelle Verhaegen nog. “Enkel zo komen hun gezondheid, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling niet in het gedrang.” Plan International België start sinds 11 april 2021 een fondsenwerving voor zijn activiteiten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!