De VRT-toren aan de Reyerslaan. Foto: Publiek Domein
Open brief -

“Geen naakte ontslagen bij de VRT, minister Dalle?”

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) worden er bij de VRT geen mensen ontslagen. Een ontslagen VRT-medewerker denkt er net als meerdere andere ontslagen collega's anders over. "U begint niet goed geïnformeerd aan uw opdracht."

dinsdag 12 november 2019 19:04
Spread the love

‘Ik zal mij nooit, maar dan ook nooit bemoeien met de redactionele keuzes van de VRT … Die paniek is dus niet nodig. Ook niet bij de vakbonden: alsof we mensen gaan ontslaan.’ ‘Er komen geen naakte ontslagen?’, vraagt de journalist nog. ‘Het management van de VRT ligt niet bij mij. Maar uit de cijfers die voorliggen, blijkt niet dat naakte ontslagen nodig zijn.’ (Titel en citaat uit een interview in De Standaard van zaterdag 9 november 2019 met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)).

 

Geachte heer Dalle, Mijnheer de Minister,

Wat zegt u? Geen naakte ontslagen nodig? Ik verslik mij in de intussen spreekwoordelijke ochtendkoffie bij het lezen van uw gesprek met De Standaard van 9 november 2019.

‘Alsof we mensen gaan ontslaan’. Alsof dat ondenkbaar is. Alsof dat nog niet aan het gebeuren is.

Ondergetekende heeft de vórige besparingsronde namelijk al niet overleefd. Achter de microfoon gebruikte ik nochtans geen tussentaal en ik heb de muziek van onze Vlaamse componisten altijd een meer dan warm hart toegedragen.

Ik zou namen kunnen noemen van andere ontslagen collega’s, al kan ik niet zeggen met hoeveel we waren. Het dossier werd in het VRT-huis aan de Reyerslaan nogal discreet behandeld, ziet u.

U lijkt niet juist geïnformeerd over een sector waarvan u de nieuwe minister bent. En ik wil daarvoor meteen verzachtende omstandigheden inroepen. Hoe zou u weet kunnen hebben van iets waarover de media niet hebben bericht1 en waarover de VRT zelf met geen woord rept.

Wist u dat op de term ‘ontslag’ een taboe rust en dat die vervangen wordt door Orwelliaanse newspeak als ‘geïmpacteerd’ en ‘werknemers in een hertewerkstellingstraject’. Alsof je een onaangename realiteit kunt bezweren door ze niet meer te benoemen. Daarom heb ik tijdens mijn allerlaatste uitzending mijn ontslag dan maar zelf wereldkundig gemaakt. Heeft de luisteraar immers geen recht op correcte informatie?

Bent u wel zeker dat het dossier en de cijfers die voorliggen correct zijn? Vindt u echt niets terug over de voorbije ontslagen? Vreemd. God weet wat er nog allemaal niet in staat.

Bij deze bied ik u mijn diensten aan. Behalve werken aan mijn rouwproces en mijn onverwacht ingewikkeld RVA-dossier, heb ik voorlopig toch niet veel om handen. Ik zou u kunnen briefen over hoe het is om als 60+ te worden bedankt, hoe het is om een pseudo-ontslagene te zijn.

Samen kunnen we er misschien achter komen, waarom er een ‘Omertà’ heerst rond de ontslagen bij de openbare omroep. U bent vast veel beter geplaatst en beter opgeleid dan ik om hier inzicht in te krijgen.

Nee, om de redactionele keuzes van de openbare omroep hoeft u zich inderdaad niet te bekommeren, maar misschien wel om de mensen die er werken. Tenzij die mensen er teveel aan zijn, natuurlijk.

En ja, ik raak in paniek als een minister met foute informatie aan zijn opdracht moet beginnen. Ik raak nog meer in paniek wanneer een kwaliteitskrant de sociale onrust bij de openbare omroep met een ‘alarmistisch toontje’ wegwimpelt.

 

Naam en adres bekend op de redactie.

 

Bronnen:

1 Op twee artikels in de De Morgen in september 2018 en wat gedoe op Facebook na is er bij ons weten over deze ontslagen niet bericht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!