Brussel.
State of the Arts

1.200 kunstenaars en cutuurwerkers zonder steun veranderen in standbeeld

In tien steden over heel België hebben donderdag 25 juni ruim 1.200 kunstenaars, technici en cultuurwerkers levende standbeelden gevormd als stil protest tegen het uitblijven van steun voor hun geschrapte tijdelijke opdrachten. ‘Alles komt intussen weer in beweging, maar wij wachten al drie maand op sociale bescherming.’

vrijdag 26 juni 2020 14:34
Spread the love

 

In Brussel op het Beursplein, in Antwerpen aan de Meir, in Gent op de Korenmarkt, in Leuven op de Grote Markt: overal kwamen om 14u artiesten opdagen met hun artistieke ‘instrument’. Muzikanten met hun bas, dansers met pirouettes, acrobaten op elkaars schouders, technici met hun kabels: samen vormden ze een bonte doorsnede van alle culturele freelancers die normaal vooral met korte contracten werken.

Op het geluid van een toeter bevroren ze een kwartier lang samen tot één gespreide groep levende standbeelden, telkens met drie meter tussen. Spontaan bleven ook nieuwsgierige passanten staan voor dit krachtige beeld van de algemene financiële stilstand die flexwerkende acteurs, cameramensen, muzikanten, dansers, beeldhouwers en schrijvers samen ervaren sinds het begin van de lockdown.

Facebook live van de #StillStanding-actie in Brussel:

Na meer dan 100 dagen lockdown hebben vele kunstenaars en technici nog steeds geen ondersteuning gekregen voor de opdrachten die ze geschrapt zagen worden door corona, terwijl ze net als iedereen wel sociale bijdragen betalen op hun werk. Zij vragen dringend om een oplossing! Die oplossing lag vorige week donderdag eindelijk voor in het federale parlement, maar door politieke spelletjes is ze weer voor onbepaalde tijd op de langere baan geschoven, naar de Raad van State. „Wij zijn het wachten beu. Alles begint weer te bewegen, maar wij staan nog steeds stil.”

Geplaatst door De Wereld Morgen op Donderdag 25 juni 2020

 

‘Voor zelfstandigen en werknemers vaardigde de regering meteen een hele hoop maatregelen uit, maar velen van ons vallen tussen de mazen van het sociale vangnet’, aldus theatermaker Matthias Van de Brul in Leuven. ‘Al meer dan 100 dagen vinden regering en parlement geen oplossing, vorige week werd een concreet wetsvoorstel alweer uitgesteld door politieke spelletjes. Het lijkt wel Wachten op Godot. En dat zijn we beu: dat komen we hier samen uitdrukken. We vragen zo snel mogelijk een oplossing van de regering en het federaal parlement. Velen van ons zitten al drie maand thuis met nauwelijks inkomsten, terwijl wij als kunstenaars ook bijdragen aan de sociale zekerheid. Waarom kan in België niet wat in onze buurlanden wel heel snel kon?’

In Brussel vulde het plein voor de Beurs zich met 300 standbeelden, in Gent en Antwerpen verzamelden er telkens 100 artiesten, in Leuven 60. De lokale politie gedoogde de korte spontane actie, die in Antwerpen eindigde op minutenlang applaus.

Ook in Bastogne, Charleroi, Doornik, Bergen, La Louvière, Luik en Namen verzamelden zich tegelijk bijna 500 artiesten voor ‘Standing Still’, bewust tijdens de plenaire zitting van het federale parlement. ‘Meer dan 50 verenigingen van kunstenaars en technici over het hele land hebben elkaar voor het eerst gevonden voor deze actie’, aldus klassiek muzikant Nicolas Achten van het Franstalige platform Artistes Affilié(e)s. ‘Als er niet dringend een oplossing komt, gaan we door.’

Premier Wilmès liet gisteren alvast weten dat het advies van de Raad van State over het bewuste wetsontwerp toch met spoed behandeld zal worden tegen 9 juli. ‘Hopelijk krijgen we dan eindelijk positief bericht van het federale niveau’, aldus Katrien Reist van State of the Arts. ‘De politiek moet beseffen dat het hier om werkende mensen gaat die nu hun huur niet meer kunnen betalen, door hun spaargeld zitten, massaal bij het OCMW moeten aankloppen. We vragen geen speciale regeling, maar net om gelijk behandeld te worden. Artiesten en technici met korte opdrachten hebben evenveel recht op sociale bescherming als iedereen.’

Antwerpen.

Brussel.

Bastogne.

Brussel.

Brussel.

Brussel.

Charleroi.

Gent.

Gent.

Gent.

Gent.

Gent.

Gent.

Leuven.

Leuven.

Leuven.

Tournai.

Tournai.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!