‘Na het applaus, de structurele oplossingen’, personeel zorgsector ‘coronaproof’ in actie

Met applaus koop je niets. De werknemers in de zorg- en welzijnssectoren willen dat de hartverwarmende steun die ze de afgelopen maanden kregen nu eindelijk eens wordt omgezet in daden. Zij eisen een correcte verloning, een aanpak van de ondraaglijke werkdruk en een investeringsplan. In heel Vlaanderen werd daarom vandaag actie gevoerd.

donderdag 18 juni 2020 11:30
Spread the love

 

“De werknemers in zorg, welzijn en cultuur zullen niet accepteren dat ze – na de zware coronacrisis – er ook nog eens de economische prijs van moeten betalen door het opnieuw droogleggen van investeringen in structurele oplossingen. De werknemers van de sector op die manier ook nog de kost van de coronacrisis doen betalen, het zou ongezien cynisch en totaal onaanvaardbaar zijn”, klinkt het bij ACV Puls.

De vakbonden van de ‘Witte Woede’ zouden makkelijk vele duizenden werknemers uit de zorgsector op de been krijgen voor een betoging in Brussel. Maar omdat dat niet veilig is, wordt er vandaag lokaal en online actiegevoerd. Op de website www.samenvooreenpact.be worden de hele dag filmpjes en foto’s gepost van lokale acties aan ziekenhuizen en zorginstellingen.

De werknemers van het woonzorgcentrum Samen Ouder in het Waasland keerden in navolging van de opgemerkte actie van hun collega’s in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel de rug naar de regeringen.

Het personeel van het AZ in Tielt vormde een mensenketting met witte lakens.

Tielt.

De afgelopen jaren klaagden de vakbonden al vele malen de hoge werkdruk en de onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden aan in de zorgsector. “Het gewaardeerde applaus en de hartverwarmende steunbetuigingen moeten omgezet worden in structurele oplossingen. Ineens betitelde de overheid de sector als een ‘essentiële sleutelsector voor de samenleving’. Was dat alleen maar een schouderklopje voor effe? Om nadien terug over te gaan naar de orde van de dag? Naar opnieuw telkens maandenlange acties en onderhandelingen vooraleer er voor zorg, welzijn en cultuur een stapje vooruit kan worden gezet? De sector zal niet accepteren om na corona gewoon voort te doen met de problemen die voor corona al decennialang aangekaart zijn. En die nu pijnlijker dan ooit poedelnaakt zijn blootgelegd. Inzicht moet leiden tot een structurele politieke aanpak, in overleg met de sector. Kleur bekennen dus, geen smoesjes meer”, klinkt het nu bij ACV Puls.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!