Aankondiging boekpresentatie: ‘Het menuet van Kondratieff, kroniek van een kosmopoliet’

‘Het menuet van Kondratieff’ zijn reflecties over leven en tijd van een witte, westerse man die drie kwart eeuw met en in zich meedraagt: van de Tweede Wereldoorlog tot op vandaag. Het is de terugblik op een persoonlijke levensgeschiedenis, maar dan in verband gebracht met de maatschappelijke golfbeweging van de tweede helft van de 20ste en het begin van deze eeuw.

maandag 1 oktober 2018 17:57
Spread the love

Walter Lotens onderzoekt de eigen tijdelijkheid in verhouding tot een meer omvattend, maatschappelijk gedragen tijdsbegrip. ‘Levenstijd’ en ‘wereldtijd’ vallen te onderscheiden, maar staan zeker niet los van elkaar. Menselijk gedrag wordt ten dele bepaald door de zogenaamde Kondratieffs, de cyclisch economische bewegingen die in de tijdspanne van een halve eeuw ongeveer eenmaal op en neer gaan en die genoemd zijn naar de bedenker ervan, de Russische econoom Nikolai Kondratieff .

Qua leeftijd is Walter Lotens (°1942) geen babyboomer, maar een soixante-huitard avant la lettre, een oorlogskind en een product van twee donkere decennia Koude Oorlog die heel wat moeite heeft gehad om een geborneerde zwart-witkijk op de wereld af te schudden. Via dagboekfragmenten ontstaat een coming of age verhaal waarin hij reflecteert, graag verwijzend naar literatuur en boeiende denkers, over de veranderende tijdgeest en de wijzigende politieke en economische conjunctuurbeweging. Daarop worden dan in een beweging zijn ervaringen geënt als actievoerder op het vlak van onderwijs, zijn ontmoetingen met de andere als Latijns-Amerika watcher, maar ook als free lance journalist, (wereld)reiziger en als actieve burger zowel in Borgerhout als in Paramaribo waar hij lang woonde. Zo loopt hij door zijn leven en zijn tijd, niet chronologisch, soms meanderend en jonglerend met ‘toen’ en’ ‘nu’ of omgekeerd, soms achterom kijkend en dan weer in één beweging naar het heden springend, maar altijd balancerend tussen actie en reflectie.

Ook een halve eeuw na mei ’68 blijft de rebellie in hem opborrelen. Sous les pavés, la plage … nog steeds.

Aanmelden voor de boekpresentatie kan via www.elcker-ik.be

Walter Lotens, Het menuet van Kondratieff. Kroniek van een kosmopoliet, 234 blz., OudTurnhout, Gompel&Svacina uitgevers, € 29,-


Walter Lotens, moraalfilosoof, wereldreiziger en freelancer, schrijft over bewegingen van onderuit, Latijns-Amerika, maar ook over reizen en ‘de ontmoeting met de andere’ van Borgerhout tot Bolivia en Suriname.

take down
the paywall
steun ons nu!