Merkel en co blij met het akkoord
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek -

Extreemrechts blij na EU-migratietop: migratiebeleid wordt verder verhard

De ontmanteling van de opvang van vluchtelingen in Europa gaat verder. Het akkoord dat gesloten werd op de migratietop zet volop in op de uitbesteding van het tegenhouden van migratie aan niet-Europese landen met bedenkelijke regimes.

vrijdag 29 juni 2018 09:55
Spread the love

De Italiaanse premier Giuseppe Conte die sinds kort aan het hoofd staat van een coalitie waar het extreemrechtse Lega Nord de grote trom speelt, deed op zijn eerste Europese top precies wat van hem verwacht werd: hoog spel spelen op de rug van migranten en vluchtelingen die Europa proberen te bereiken.

Conte weigerde donderdagavond zijn handtekening te zetten onder de eerste teksten over onder meer defensie en de handelsoorlog van Trump voor er ook een akkoord was over de verdere inperking van migratie. Een aangekondigde persconferentie werd afgelast en de staatshoofden en regeringsleiders gingen de nacht in voor een marathonvergadering. Pas bij het ochtendgloren werd een akkoord bereikt.

In vergelijking met de piek in de herfst van 2015 daalde het aantal vluchtelingen in de EU met 96 procent. Maar sindsdien grepen in verschillende Europese landen extreemrechtse partijen de macht en die hebben er natuurlijk alle baat bij om het thema van de migratie tot een permanente crisis te boetseren. Het gaat onder meer om Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken van Italië, die meteen een populistisch theater opvoerde rond de schepen van hulporganisaties die drenkelingen oppikken.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, zette dan weer zijn bondskanselier Merkel het mes op de keel. Als er na deze top geen ‘Europese oplossing’ is voor het imaginaire probleem, wil hij de Duitse grenzen afsluiten en alle vluchtelingen en mensen zonder papieren terug de grens overduwen. Seehofer is een kopstuk van de Beierse CSU die de hete adem in de nek voelt van het extreemrechtse AfD, zeker in het licht van de deelstaatverkiezingen in oktober. Zonder de CSU is Merkel haar parlementaire meerderheid kwijt. En als Duitsland de grenzen sluit, dan Oostenrijk ook, liet de Oostenrijkse premier Kurz (die een regering vormde met extreemrechts) al weten.

Makkelijk op te lossen

Een oplossing vinden, was eigenlijk niet eens zo moeilijk. ‘Dublin’ – de regel die zegt dat het land van aankomst per definitie verantwoordelijk is voor de afhandeling van een asielaanvraag – moest op een humane manier aangepast worden. Zo kunnen de inspanningen van de opvang rechtvaardig verdeeld worden over alle Europese landen en komen die niet enkel op de schouders van Italië en Griekenland terecht. Humaan betekent in dit geval dat families van vluchtelingen niet uit elkaar gerukt worden en dat er rekening wordt gehouden met het land dat zij verkiezen.

Maar de extreemrechtse wind in de EU maakt elke humane oplossing onmogelijk. Regeringen in Italië, Oostenrijk, Hongarije en België willen liefst zo weinig mogelijk vluchtelingen op Europees grondgebied. Zij willen de opvang en het tegenhouden van migratie bovendien zoveel mogelijk uitbesteden aan niet-Europese landen in Noord-Afrika en aan Turkije.

Als compromis werd het voorstel van de Franse president Macron aanvaard. Er komen – pas op: newspeak – ‘controlecentra’ in andere landen dan Griekenland en Italië waar de vluchtelingen gered op zee zullen naartoe gebracht worden. Het zou om gesloten centra gaan – zeg maar gevangenissen – waar ‘vluchtelingen’ van economische migranten zouden gescheiden worden. Om Hongarije en enkele andere Oost-Europese landen te sparen, mogen landen zelf kiezen of ze zo’n centra bouwen. Voorlopig zei wel nog geen enkel EU-land bereid te zijn zo’n gesloten centra op haar grondgebied toe te laten.

Terugsturen

De tekst van het akkoord zegt ook dat migranten in die centra die niet in aanmerking komen voor asiel snel teruggestuurd zullen worden. Maar net dat is een probleem omdat veel migranten niet kunnen teruggestuurd worden omdat ze riskeren gefolterd te worden of omdat het land waar ze vandaan kwamen weigert mee te werken.

Nog meer newspeak. Er komen ook ‘regionale ontschepingsplatformen’ in Noord-Afrika. Of tenminste dat hopen de leiders van de EU. Het zou opnieuw gaan om kampen waar op zee geredde vluchtelingen naar toe gebracht worden. Dat moet het probleem oplossen dat veel migranten niet kunnen teruggestuurd worden. Voorlopig toonde geen enkel land in Noord-Afrika zich bereid om dergelijke kampen te bouwen. In het akkoord staat wel dat Turkije een nieuwe schijf geld krijgt in het kader van de zogenaamde Turkije-deal. Ook Marokko wordt genoemd als een land dat extra financiële steun zal krijgen in het kader van de strijd tegen migratie. Het verklaart meteen ook de lauwe politieke reacties op de zware celstraffen voor mensenrechtenactivisten in Marokko. Het land is namelijk een trouwe bondgenoot in het remmen van de migratie. Maar ook Marokko liet deze week nog weten niet bereid te zijn om dergelijke kampen te bouwen.

Merkel krijgt in het akkoord ook nog een paragraaf waarmee ze de crisis in haar eigen regering moet proberen te bezweren. Er staat dat lidstaten alle mogelijke wettelijke en administratieve maatregelen moeten nemen om te vermijden dat migranten en vluchtelingen doorreizen vanuit Italië en Griekenland.

Ontmanteling

Het akkoord is een nieuwe stap in de ontmanteling van de opvang van vluchtelingen in EU. De muur rond Europa wordt nog wat hoger. De honger van de extreemrechtse partijen is daarmee nog lang niet gestild. Verwacht u maar aan nog meer opgepookte crisissen en nachtelijke vergaderingen.

Mensenrechtenorganisaties wezen in aanloop naar de top op de hypocrisie van Europese regeringen. Zo schreef Amnesty International: “85 procent van de vluchtelingen verblijft nu al in arme landen. En daar knelt het schoentje: hoewel iedereen de mond vol heeft van ‘opvang in de regio’ is het VN-Vluchtelingenagentschap structureel ondergefinancierd. Dit leidt tot barslechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen in die regio’s. Dit is op zijn beurt één van de redenen waarom mensen beslissen om opnieuw verder te trekken. En zo komen sommigen dus ook richting Europa.”

In de top drie van landen waar mensen uit wegvluchten staan nog altijd Syrië, Irak en Afghanistan. Net de drie landen die de afgelopen jaren het grootste aantal Westerse bommen over zich heen kregen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!