Aankondiging, Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Politiek -

Massaal protest verwacht tegen G20 in Hamburg

Op 7 en 8 juli vindt een G20-top plaats in de Duitse havenstad Hamburg. De G20 is een internationaal forum dat bestaat sinds 1999 en waarop de regeringsleiders en centrale banken van de twintig grootste wereldeconomieën met elkaar overleggen. Samen zijn deze economieën verantwoordelijk voor 85 procent van het BWP (Bruto Wereld Product) en 80 procent van de wereldhandel.

donderdag 29 juni 2017 16:16
Spread the love

De meeste G20-landen zijn niet alleen economische grootmachten, het zijn doorgaans ook politieke zwaargewichten die de koers van het wereldgebeuren bepalen. Onder meer China, de VS, de EU, Frankrijk, India, Rusland, China, Canada, Turkije en een dozijn andere landen schuiven mee aan tafel. Het is moeilijk je een club voor te stellen waarin meer macht geconcentreerd ligt dan bij de G20.

Om de G20 vlekkeloos te laten verlopen wordt een zone van achtendertig vierkante kilometer hyperbeveiligd en is een groot deel van de stad ontoegankelijk. Er zullen twintigduizend agenten ingezet worden. Het kostenplaatje daarvan loopt op tot bijna een half miljard euro.

Ongehoorzaamheid

Het zullen niet alleen wereldleiders zijn die samenkomen in Hamburg op 7 en 8 juli, er staan ook talloze acties gepland en activisten zijn reeds maandenlang aan het mobiliseren. Het doel is om de top zo goed als onmogelijk te maken.

Op 7 juli staat een dag ‘ongehoorzame massa-acties’ gepland. Actievoerders willen de haven van Hamburg en de belangrijkste toegangswegen tot de stad blokkeren, om zo de logistiek rond de top onmogelijk te maken. Het lijkt de actievoerders wel menens te zijn. Als voorbereiding op de blokkering van de G20-top werden eerder deze maand al verschillende spoorlijnen in Duitsland gesaboteerd.

Op 8 juli zal een grote massademonstratie plaatsvinden. Onder de noemer ‘Grenzeloze solidariteit in plaats van G20’ mobiliseren meer dan honderd organisaties, bewegingen en partijen hun achterban.

Ook in de dagen voorafgaand aan de G20 zal het niet stil zijn in de Noord-Duitse havenstad. Op vijf en zes juli wordt een heuse tegentop georganiseerd met activisten van over de hele wereld. Onder meer Vandana Shiva zal er te gast zijn. Er zullen workshops en debatten plaatsvinden rond antiracisme, globale democratie, grenzen, commons, ecologie, antikapitalisme en strategieën voor verandering.
Revival?

Op het einde van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 waren internationale toppen het décor van grote massaprotesten. Denk maar aan Seattle ’99 en Genua 2001 die het andersglobalisme op de kaart zetten. Als antwoord op die massaprotesten werden internationale toppen hyperbeveiligd en werd gekozen voor afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen.

Van dat laatste lijken de Duitsers nu af te stappen. Deze G20-top vindt plaats in het centrum van één van de grootste Duitse steden en is makkelijk internationaal bereikbaar. Bovendien is Hamburg een links bolwerk met een erg grote en militante kraakscène. Op het dak van Hamburgs grootste kraakpand, Rote Flora, staat al maandenlang in grote neonletters ‘No G20’. Maar de protesten zijn niet alleen het werk van de Hamburgse kraakscène. Over gans Duitsland wordt in de grote steden opgeroepen om op 7 en 8 juli af te zakken naar Hamburg en talloze organisaties onderschrijven die oproep. Ook vanuit omliggende landen zullen activisten afzakken naar Hamburg.

Het lijkt er dus op dat het andersglobalisme, of althans de mobilisatiekracht errond, weer terug is van weggeweest. Of dat effectief zo is, zal volgende week duidelijk worden.

Een volledig programma van alle acties en bijeenkomsten vind je hier: https://www.g20hamburg.org/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!