Reportage -

G20 Hamburg: “Het is een wonder dat hier geen doden gevallen zijn”

Thomas Decreus en Keltoum Belorf volgen de protesten tegen de G20 op in Hamburg. Dit is hun verslag van wat zich afspeelde op donderdag 6 juli.

vrijdag 7 juli 2017 11:55
Spread the love

Wie deze dagen in Hamburg toekomt, waant zich een dystopische film. De straten liggen er net en haast volstrekt verlaten bij, banken en grote handelszaken zijn dichtgetimmerd uit vrees voor rellen. Hier is het gewone leven volledig opgeschort en heeft de politie de macht in handen.Dichtgetimmerde handelszaken in het centrum van Hamburg

Dat de politie hier de macht in handen heeft is een understatement. Ze regeert met ijzeren vuist over Hamburg en toont haar macht voortdurend. Om de haverklap rijden colonnes van tientallen politievoertuigen voorbij, meerdere helikopters cirkelen permanent in de lucht en op vele straathoeken staan waterkanonnen en pantservoertuigen opgesteld.Griezelig verlaten straten (1)

Van rechten en vrijheden lijkt de politie zich hier weinig aan te trekken. De inwoners van Hamburg spreken terecht van een uitzonderingstoestand die van kracht is in de stad. Officiële toelatingen om te kamperen of te manifesteren worden bijvoorbeeld door de politie probleemloos aan de laars gelapt. Iets wat we ook gauw zouden merken.Overal politie

In tegenstelling tot het centrum van de stad, bruist de wijk St. Pauli van het leven. De wijk is het centrum van het verzet tegen de G20. Vrijwel alle handelszaken hebben affiches hangen tegen de G20 en hangen anti-fascistische slogans in de etalages. In St. Pauli zijn ook tientallen kraakpanden te vinden van waaruit het verzet georganiseerd wordt.St. Pauli

De wijk St. Pauli heeft een bijzondere geschiedenis. De wijk heeft altijd een rebels karakter gehad en één van de drijvende krachten achter dat rebels karakter vandaag is, naast de kraakscene, de plaatselijke voetbalploeg FC St. Pauli. De supporters van de voetbalploeg zijn uitgesproken anti-fascistisch en bijzonder politiek bewust. In het stadion van St. Pauli is momenteel ook het alternatieve mediacentrum ondergebracht van waaruit voortdurend updates verspreid worden over aan de gang zijnde acties.

 Het stadion van FC St. Pauli, waarin ook het mediacentrum is ondergebrachtHandelszaken hangen slogans uit tegen de G20 en de leiders die er samenkomenSt. Pauli

St. Pauli was ook de wijk van waaruit gisteren de ondertussen beruchte ‘Welcome to Hell’-betoging zou starten. Plaats van afspraak was de Fischmarkt, een plein gelegen langs het water en met uitzicht op de haven. Vanaf 16u verzamelden zich duizenden activisten op het plein, in de straten rond het plein hing een feestelijke sfeer die deed denken aan een festival. Op de Fischmarkt werden toespraken gehouden van delegaties uit Mexico, Rusland en Turkije en waren er optredens. In de kraakpanden rond de Fischmarkt werden volkskeukens georganiseerd en deed de middenstand gouden zaken.Betogers verzamelen zich op de Fischmarkt

De betoging Welcome to Hell zou vertrekken om 19u vanop de Fischmarkt. Daarvoor was ook toelating verleend door de politie. Maar wanneer de betoging van ruim 20.000 man zich op gang trok liep het allemaal volledig mis. En dat is, in tegenstelling tot wat de mainstream persberichten en letterlijk overgenomen politiemededelingen in de mainstreammedia suggereren, volledig te wijten aan het optreden van de politie.De betoging die maar niet beweging geraakt

De politie, die bij aanvang van de mars massaal aanwezig was, liet de mars gewoon niet beginnen. Langzaam maar zeker werd de massa omsingeld door waterkannonnen en duizenden agenten. Meer dan een uur lang stond iedereen stil. En dat onder een zon die genadeloos scheen. Plots, zonder waarschuwing en zonder grote incidenten die eraan vooraf gingen, schoten waterkanonnen in gang en chargeerde de politie.

Op de persbriefing deze ochtend (7/6) verkondigde de ontredderde organisator van de betoging ‘Welcome to Hell’ dat het een klein wonder is dat er gisteren geen doden zijn gevallen. En wij kunnen dat enkel beamen. De plaats waar de politie chargeerde en spoot, was een grote straat die langs de Elbe ligt. Naast de straat liggen lager gelegen kades, en die kades lopen via een schuine wand uit in de Elbe.

Door de charges sprongen mensen van een stormmuur naar beneden op de lager gelegen kades, een sprong van makkelijk twee à drie meter hoog. Maar ook op de kades begon de politie te chargeren, waardoor mensen over de omheiningen kropen en op de schuin aflopende wand richting het water hun toevlucht zochten, of op de loopbruggen van aangemeerde boten. Uiteindelijk blokkeerden enkele nuchtere demonstranten die loopbruggen omdat ze dreigden in te storten. Moest dat gebeurd zijn, waren er vele doden gevallen.

Doden zijn er dus gelukkig niet gevallen, maar wel veel gewonden. Uit eerbied voor de gewonde mensen hebben we die niet gefilmd of gefotografeerd, maar we zagen mensen met bloedende hoofden en breuken, naast honderden die bevangen waren door traangas of rake klappen kregen. “Het is moeilijk om zicht te krijgen op het aantal gewonden”, zo stellen de organistoren tijdens de persconferentie, “maar we weten dat het er veel zijn. We hebben weet van 15 zwaargewonden die opgenomen zijn in het ziekenhuis.”

Gevaarlijk

Wat gebeurt er als je een betoging van 20.000 mensen uiteen spuit en -slaat? De betoging zelf ontbindt zich dan, maar 20.000 lossen natuurlijk niet zomaar op in de lucht. Gevolg is dat er de hele avond en nacht voortdurend nieuwe, kleinere en spontane demonstraties plaatsvonden in St. Pauli.

 Betogers hergroeperen zich op een kruispunt in St. Pauli

Barricades werden opgericht om straten en panden te beschermen, vuren werden aangestoken. Nog de hele nacht bleef het onrustig in het labyrint van straten en stegen dat St. Pauli is. Deze ochtend vernamen we ook dat verschillende voertuigen van de politie in brand werden gestoken.

De grote vraag is nu wat vandaag en vooral morgen zal brengen. Vandaag zijn er her en der blokkades en kleinere acties. Vermoedelijk zullen er ook nog min of meer spontane demonstraties ontstaan. Maar morgen staat een massademonstratie gepland en worden ongeveer 100.000 mensen verwacht. Als de politie dan op dezelfde manier zal optreden als gisteren dan zal dat bijzonder gevaarlijk worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!