G20 Hamburg: “En toen ging de stad wild”
Reportage -

G20 Hamburg: “En toen ging de stad wild”

Ook vrijdag gingen de protesten onverminderd door. Thomas Decreus en Keltoum Belorf volgen de protesten tegen de G20 op vanuit Hamburg. Ze brengen dagelijks verslag uit.

zaterdag 8 juli 2017 10:03
Spread the love

“It’s out control really”. Dat is het antwoord dat de vrouw geeft die achter de infobalie staat in het mediacentrum. Onze vraag was welke acties waar precies plaatsvinden.
Het mediacentrum dat gevestigd is in het voetbalstadion van FC St. Pauli is zowat het zenuwcentrum om aan info te komen over de verschillende acties tegen de G20. Maar op vrijdagochtend weten ze het dus zelf ook niet meer zo goed in het mediacentrum.

Er komen beelden binnen van brandende auto’s en van gemaskerde groepen die grote ketens aanvallen in één van de grote winkelstraten van Hamburg. Het zijn acties die uitgevoerd worden door enkele tientallen personen, maar de korrelige beelden worden gauw opgepikt door grote media en gaan viraal op twitter.

Dit soort acties zijn symptomatisch voor de chaos die er al was tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en voor de rest van de dag die nog moest komen. Nadat de politie donderdagavond een betoging uiteen had gedreven, waren er de hele nacht lang kleine relletjes in de wijk St. Pauli. En blijkbaar waren enkele harde kernen in de vroege ochtend uit op wraak.

Elders werden vrijdagochtend kruispunten bezet en werden pogingen ondernomen om de haven te blokkeren. Maar welke groepen waar precies actie voerden, was moeilijk te achterhalen.

“Just go out in the city”, verzekerde de vrouw in het mediacentrum ons. In de stad gonsde het ondertussen alweer van de sirenes en de agenten.

Scholierenstaking

Rond drie uur vinden een hoop actiegroepen elkaar relatief spontaan op een plein nabij het stadion van St.Pauli. Aanvankelijk zijn het vooral scholieren die naar de wijk afzakten na de scholierenstaking. Ook ngo’s als Attac tekenen present.

 
 Nathalie, Zebu en Katherina zijn scholieren uit Hamburg 

Zebu: “Het hele concept van de G20 zit compleet fout. 20 rijke landen die de wereld willen regeren. En dat ze daarenboven nog samenkomen in onze stad en onze fundamentele mensenrechten zoals het recht op protest inperken met ons belastinggeld. Trouwens als het hen echt menens is met het zogenaamde Marshall plan voor Afrika waarom nodigen ze dan de Afrikaanse landen ook niet uit?”

Katharina: “Wat ons ook motiveert om op straat te komen zijn al de vuile oorlogen waar deze 20 wereldleiders in betrokken zijn. Ze bombarderen burgers en vernielen landen onder het mom van de war on terror maar in feite zijn zij de grootste terroristen.”
Eden uit Braunschweig: “De leiders die hier bijeenkomen hebben het niet goed voor met onze planeet. Zowel het klimaatprobleem als het probleem van armoede zullen ze niet oplossen. Mijn boodschap aan hen is, verlaat onze stad tot je een politiek hebt op mensenmaat.”

 
Leonie en Amelie uit Würzburg

Leonie: “We zijn gisteren met de G20 trein gekomen. Een trein gecharterd door activisten die reed van Basel tot Hamburg en stopte in alle grote steden om activisten op te pikken. Ruim 1000 activisten zijn met deze trein naar Hamburg gekomen. Vooral Duitsers en Zwitsers maar ook Italianen.”

 Amelie: “De belangen van de G20 zijn kapitalisme en lobbyisme. En dit is geen basis voor een betere wereld in tegendeel.”

“Onze boodschap aan de G20 leiders staat hier op onze ballon”, lachten Leonie en Amelie en toonden de slogan: “Make ruling classes fall”. “We hebben geen heersende klasse nodig. We zijn allemaal gelijk. En deze wereldleiders willen er alles aan doen om te vermijden dat er gelijkheid komt”, voegden ze eraan toe.

Wilke en haar twee vriendinen komen uit Berlijn
Wilke:“Acht mensen bezitten de helft van alle wereldrijkdom. En de G20 is niet geïnteresseerd in oplossingen voor de problemen in deze wereld. Zij zijn net de oorzaak van deze problemen. Ook al zullen onze acties niet meteen de conferentie stoppen. We moeten op straat komen om ons ongenoegen te tonen. Deze 20 landen hebben overal oorlog gevoerd en doen er vervolgens alles aan om te vermijden dat vluchtelingen hun landen bereiken. Het is een foute boel.”

De rode zoneAvond in St.Pauli

 

 

Blijkbaar gaat het nieuws over het nieuwe verzamelpunt als een lopend vuurtje rond. De metro-uitgang in het midden van het plein blijft volk spuwen en uit de omliggende straten komen lange stoeten aangewandeld. Al snel groeit het volk aan tot zo’n tienduizend man. De sfeer is feestelijk, maar dat is buiten de politie gerekend die het plein langzaam omsingeld.

Ondertussen hebben ook meer militante groepen zich tussen de betogers gemengd, en zij besluiten niet af te wachten tot de politie hen insluit. Er worden vuurpijlen aangestoken , de betoging trekt zich onverhoeds in gang en pakt de politie in snelheid. 

Eindelijk een echte betoging dus. Maar een betoging die gezien het recente politieoptreden gedoemd is om niet al te lang stand te houden. Na ongeveer een half uur wandelen botsen we onverbiddelijk op de muur van de rode zone. Die muur neemt de vorm aan van een rij waterkanonnen die na verloop van tijd onverbiddelijk worden ingezet.

Opvallende is dat de houding van de politie, in vergelijking met gisteren, meer relax is. Wel, relax is niet het juiste woord misschien, maar tot een genadeloze en gevaarlijke charge als die van gisteren waarin geen enkel onderscheid meer weer wordt gemaakt tussen betogers komt het gelukkig niet. Het waren vooral de groepen die de confrontatie aangingen die werden geviseerd tijdens de betoging van vrijdag.

RaveStreetrave

Wat volgde na de grote betoging, was nog meer chaos. Het gros van de betogers trok zich terug in de stadswijk St. Pauli en in geen tijd werd St. Pauli een gebied waarover de politie de controle verloor. De sfeer in de wijk had iets mee van een festival, overal lopen mensen door de straten en klinkt er muziek. Maar je slaat een hoek om en plots zie je een barricade of zie je gemaskerde activisten de confrontatie aangaan met politie-eenheden.

Vooral rond het kraakpand Rota Flora gaat het er bij momenten heel hevig aan toe. Op een bepaald moment werd, op een slordige tien meter van ons zelfs een waarschuwingsschot gelost door een agent.

De agent, die in burger was, werd belaagd door een groep demonstranten. Het leek ook aanvankelijk op een schermutseling tussen demonstranten. Maar toen er een geweer getrokken werd, en een schot klonk was het duidelijk dat het om iets anders ging. In paniek stoof de straat uiteen. Enige momenten later kwamen agenten aangestoven om hun collega te redden.

Nog de hele avond en nacht lang regeerde de chaos in St.Pauli. Zaterdagochtend zien we beelden van geplunderde winkels. Maar wij zochten ons heil op een grote streetrave die plaatsvond op een kruispunt in St.Pauli. Enkele duizenden mensen dansten er tot een gat in de nacht op dreunende beats, met zwaailichten van de omliggende waterkanonnen als discolichten. Ook Dat is Hamburg, maar helaas niet het Hamburg dat in de journaals zal verschijnen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!