Een wijngaard in Stellenbosch, Zuid-Afrika (WikiMedia Commons)
Economie -

Klimaatverandering nefast voor traditionele wijnregio’s

Zuid-Afrika verwacht in 2016 een zeer slechte druivenoogst als gevolg van aanhoudende droogte. Ook Spanje kampte met ernstige droogte. Australië had te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hitte en hevige neerslag. Dat betekent grote economische schade, omdat de prijs van wijn niet stijgt.

vrijdag 18 maart 2016 10:34
Spread the love

In grote delen van Zuid-Afrika, inclusief de belangrijkste wijnregio in het westen, viel in 2015 weinig neerslag in de belangrijkste wijnmaanden juni en juli. Vinoloog Rosa Kruger zegt in de krant Financial Times te verwachten dat de oogst in de meeste regio’s “minimaal 20 procent lager uitvalt en in de droge gebieden 60 procent.”

De prijs van de wijn zal naar verwachting niet stijgen, omdat de Zuid-Afrikaanse wijnen veelal tegen een relatief lage prijs verkocht worden in Europese supermarkten. Deze supermarktwijnen blijven onder een bepaald prijsniveau. De belangrijkste markten voor Zuid-Afrikaanse wijnen zijn Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Zuid-Afrika is volgens cijfers van UN Comtrade de zesde wijnexporteur in de wereld. De top 5 wordt bezet door Spanje, Italië, Frankrijk, Australië en Chili.

In Australië rijpen de druiven volgens experts elk jaar één tot twee dagen vroeger als gevolg van de klimaatverandering. Dat kan er volgens wetenschappers van de Universiteit van Melbourne op termijn toe leiden dat bepaalde soorten in warme regio’s niet meer geteeld kunnen worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!