Nu ook definitief: betogen voor het klimaat mag niet meer

Oostende bleek dan toch geen goede uitwijkmogelijkheid voor de klimaatbetoging. Na Parijs en Brussel lopen de organisatoren van Climate Express tegen een derde njet aan. “We hebben twee jaar gewerkt aan een mobilisatie voor Parijs. Nu ook de toelating voor Oostende vervalt, komen we in een lastig parket”, reageert Natalie Eggermont van de klimaatbeweging. 

woensdag 25 november 2015 18:00
Spread the love

Woensdagvoormiddag kwam het slechte nieuws. De Oostendse politiediensten werd op de hoogte gebracht dat al het beschikbare personeel naar Brussel moet om de Europese top te beveiligen. De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte, liet weten geen andere keuze te hebben dan de toelating voor de betoging in te trekken. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling om met 10.000 Belgen naar de grote klimaatmars in Parijs te trekken. Alleen besliste Franse overheid om de top te laten doorgaan, maar het protestgedeelte op straat te verbieden. 

Climate Express heeft eerst nog geprobeerd om een toelating te krijgen voor een betoging in Brussel, maar uiteindelijk werd het Oostende. “Na Parijs en Brussel is het nu al de derde maal dat de klimaatbeweging haar plannen moet bijsturen. De organisaties vinden het zorgwekkend dat het op dit sleutelmoment voor het klimaat quasi onmogelijk blijkt om in België een vreedzame manifestatie te organiseren”, reageert Climate Express. 

“Als de politieke wil er zou zijn, zou er kunnen gezocht worden naar een alternatief: dan zou een veilige ruimte voor de stem van de burger gecreëerd kunnen worden. Ondertussen dreigt met een absoluut minimum aan inspraak van onderuit over onze toekomst beslist te worden op de klimaattop,” zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Climate Express en de Klimaatcoalitie mobiliseerden voor de betoging in Oostende onder de slogan #niettestoppen. De twee bewegingen gaan alsnog op zoek naar een alternatief. 

Op Facebook verschenen meteen verontwaardigde reacties onder de hashtag #nolockdownondemocracy. Er zijn berichten dat de universiteit ULB het in het kader van de terreurdreiging momenteel zelfs verbiedt om handtekeningen op te halen voor een petitie. In Leuven werd dan weer een betoging van de PVDA tegen de dure energie verboden die nochtans pas op 18 december zou plaatsvinden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!