Vanaf een uur of elf kwam er een lichtfestijn voorbij: grote witte ballonnen in de vorm van paarden en een zeppelin.
Reportage -

Met nieuwjaar en vuurwerk is Brussel van iedereen

De hoofdstad vierde gisternacht de jaarwisseling voor het eerst op het De Brouckèreplein. Niet alleen met siervuurwerk, maar ook met aftelklok, dj en lichtspektakel.

vrijdag 2 januari 2015 00:21
Spread the love

Voor de gelegenheid was dit het Brouckèreplein autovrij, samen met de Anspachlaan en het Beursplein. Zo konden de feestvierders al kennismaken met de grote nieuwe voetgangerszone die vanaf komende zomer gerealiseerd gaat worden. De centrale pleinen en laan waren de vorige nacht voor even van alle Brusselaars. Maar zou dat ook zo blijven?

Deze vernieuwde jaarwisseling verliep best goed. Er waren veel mensen met kinderen aanwezig en er werd vrij weinig knalvuurwerk door personen afgestoken. De dagen, voorafgaand aan dit evenement, plaatste de Brusselse brandweer nog vraagtekens bij de veiligheid van het vuurwerk.

Met dit grote volksfeest lijkt het centrum van Brussel een nieuw hoofdstuk aan te willen vangen: het De Brouckèreplein, de Anspachlaan en het Beursplein worden terrein van de voetganger. Er zal, na werkzaamheden van twee jaar, ongetwijfeld een nieuwe dynamiek op gang komen met waarschijnlijk nieuwe winkels en horecagelegenheden.

Maar gaan deze nieuwe zaken voor iedereen zijn? Wordt dit gebied een plek waar Brusselaars uit het hele gewest, van alle herkomsten, arm, middenklasse of rijk naar toe zullen blijven gaan? De toekomst zal het uit moeten wijzen. Op de jaarwisseling leken alle lagen van de bevolking wel vertegenwoordigd te zijn. Als dit een voorteken is voor het nieuwe voetgangersgebied, dan kunnen we dat natuurlijk alleen maar toejuichen.

take down
the paywall
steun ons nu!