Nieuws, Wereld, Recensie, Cd-recensie, SUNN O))), Ulver -

LuisterPost: SUNN O))) & Ulver: ‘Terrestrials’

Wat te verwachten als twee zwaargewichten uit de alternatieve metal-scene met elkaar samenwerken? Meer blijkt hier lichter te zijn dan aangenomen. Daarom is het resultaat ‘Terrestrials’ een bijzonder aangename verrassing.

zondag 9 februari 2014 13:25
Spread the love

SUNN O))) en Ulver klasseerden we steeds bij het soort bands die je best live ondergaat. Hun experimentele metal die – zeker in het geval van SUNN O))) – dicht aanleunt bij drones is een bij uitstek fysieke belevenis. Maar SUNN O))) ’s recentste plaat Monoliths and Dimensions bleek – net als Ulver’s Messe I.X-VI.X best beluisterbaar voor wie niet de podia afdweilt. Beide werkstukken toonden dat de bands op weg waren naar iets nieuws. Dat ze op dat pad elkaar kruisten, mag gerust toegejuicht worden.

Het resultaat van de samenwerking Terrestrials levert verrassend heldere muziek op. Ook al blijkt een groot deel van de 3 opnames te berusten op pure improvisatie. Traag als een gletsjer vloeit de majestueuze, massieve sound door de speakers en langzaam bekruipt de luisteraar een gevoel van intense berusting. Niet iets wat we van de twee groepen eigenlijk verwachtten en daarom des te effectiever.

Licht

Het lijkt alsof de klanken – afkomstig van Greg Anderson, Stephen O’Malley, Daniel O’Sullivan, Kristoffer Rygg, Jørn H. Sværen, Tore Ylwizaker, Ole-Henrik Moe, Kari Rønnekleiv, Stig Espen Hundsnes en Tomas Pettersen – vanuit een donkere, lange nacht langzaam opstijgen, getuige de eerste compositie ‘Let There Be Light’. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd, minutenlang en het komt tot een uitbarsting , maar niet tot de verwachte chaos. Daarna volgt ‘Western Horn’, een zware bas, metalen percussie en veel sfeer die duidelijk als scharnierstuk tussen de twee andere composities dienst doet. Geladen minimalisme (denk gerust aan Philip Glass of Steve Reich) mooi in balans.

Palindroom

Afsluiter ‘Eternal Return’ begint als een soundtrack in de stijl van Ennio Morricone en eindigt ook zo, terwijl de vorm ervan door de makers als een palindroom beschreven wordt. Zanger Kristoffer Rygg van Ulver refereert hier naar de antieke oudheid en de muziek is zeldzaam sereen.

De opnames werden al een tijd geleden gemaakt, maar achteraf sleutelden de beide formaties er nog diverse keren aan, zonder dat er veel studiotrucjes gehanteerd werden. Het enige waar er naar gestreefd werd was hoe de muziek ook heel luid haar zelfde schoonheid kon bewaren en daar zijn de heren wonderwel in geslaagd. Zet dit naast het mooiste van Godspeed You! Black Emperor in de platenkast, Terrestrials zal er niet bij verbleken.

Koen De Meester

CD nu uit bij Southern Lord.

De vinylversie verschijnt op 11 februari, maar is op voorhand reeds uitverkocht.

take down
the paywall
steun ons nu!