Naast het Centraal Station van Brussel werden de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het Zuiden herdacht (foto: Marc Van Thielen).
Reportage, Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, Colombia, Filipijnen, Stop the Killings, Juan Manuel Santos, Ello Mobile, Guy Ledoux, Yolanda Oqueli Veliz, Benigno Aquino, Billy Joya, Sagittarius Mines, National Union of Peoples' Lawyers, NUPL -

Filipijns advocatencollectief wint ‘Human Rights Defender’-award

Op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, vroeg de campagne ‘Stop the Killings’ aandacht voor onderdrukte activisten, journalisten en syndicalisten in het Zuiden. Hierbij werden eveneens de ‘Human Rights Defender’ en ‘Human Rights Violator’ van het jaar bekend gemaakt.

woensdag 11 december 2013 12:30
Spread the love

Tijdens een herdenkingsdienst naast het Centraal Station van Brussel stonden tientallen betogers stil bij het lot van degenen die hun engagement met de dood moesten bekopen. In landen als de Filipijnen, Colombia, Guatemala en Honduras lopen activisten, syndicalisten en journalisten grote risico’s.

Zo benadrukt Stop the Killings dat de Filipijnse president Benigno Aquino sinds november met regelmaat bekritiseerd is vanwege de inefficiënte hulpverlening na tyfoon Haiyan, maar dat de pers weinig aandacht schenkt aan de moorden en verdwijningen die nog altijd onbestraft kunnen plaatsvinden onder het regime-Aquino.

Tijdens een mars door Brussel werden de namen van de genomineerden voor de titels Human Rights Defender en Human Rights Violator op roze en zwarte sterren meegedragen. Deze sterren werden niet veel later voor de ingang van gemeenschapscentrum ‘De Markten’ gerangschikt in een ‘Walk of Fame’ en ‘Walk of Shame’.  

Ruim vierhonderd mensen brachten hun stem uit in de aanloop naar de prijsuitreiking. Een jury bestaande uit een zestal vertegenwoordigers van de media, NGO’s en de vakbeweging koos uiteindelijk, rekening houdende met de wens van het publiek, de twee winnaars.

‘Human Rights Violator’ van het jaar: het Colombiaanse regime-Santos

Het Colombiaanse regime-Santos kwam als winnaar van de Human Rights Violator-award uit de bus. De regering van president Juan Manuel Santos is verantwoordelijk voor de keiharde onderdrukking van het volksprotest tegen de gevolgen van vrijhandelsakkoorden met de VS en de EU.

Colombia is een zeer gevaarlijk land voor syndicalisten. Vakbondsleider Huber Ballesteros moest de repressie van het regime-Santos op 23 augustus 2013 aan den lijve ondervinden, toen hij gearresteerd werd op grond van beschuldigingen van rebellie en de financiering van terrorisme. Naast hem werden er in Colombia dit jaar honderden andere vertegenwoordigers van vakbonden en sociale organisaties opgepakt.

Stop the Killings liet weten de trofee die bij deze oneervolle titel hoort binnenkort te zullen overhandigen aan de ambassade van Colombia. Andere genomineerden voor de Human Rights Violator-award waren EU-ambassadeur in de Filipijnen Guy Ledoux, het multinationale mijnbouwbedrijf Sagittarius Mines en Billy Joya, voormalig lid van een gevreesd doodseskader en een maand geleden nog kandidaat-volksvertegenwoordiger voor de Nationale Partij in Honduras.

Guy Ledoux was genomineerd voor de prijs op grond van verslagen in de Filipijnse media waaruit bleek dat hij het regime-Aquino gecomplimenteerd zou hebben met haar beleid op het vlak van de mensenrechten. In een reactie op de nominatie liet Ledoux weten dat deze uitspraken verdraaid zouden zijn door Filipijnse journalisten. Het gebrek aan veroordelingen van mensenrechtenschenders in de Filipijnen zou de EU nog altijd zorgen baren.

‘Human Rights Defender’ van het jaar: de National Union of Peoples’ Lawyers

De genomineerden voor de Human Rights Defender-award waren de brede volksbeweging voor de vrede in Colombia, de Guatemalteekse activiste Yolanda Oqueli Veliz, de sociaal geëngageerde telecomprovider Ello Mobile en het Filipijnse advocatencollectief National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL). De prijs ging uiteindelijk naar de NUPL.

De NUPL is een pro Deo-advocatencollectief dat de rechten van allerlei groepen vertegenwoordigt die een verhoogd risico lopen op mensenrechtenschendingen in de Filipijnen, waaronder studenten, activisten, boeren en migranten. Mede dankzij de inzet van het collectief werd de ‘Morong 43’, een groep gezondheidswerkers die er van beschuldigd werd samen te werken met de New People’s Army[1], vrijgesproken.

De prijs werd namens de NUPL in ontvangst genomen door Jo Dereymaeker van PROGRESS Lawyers Network. Door middel van een videoboodschap uitten vertegenwoordigers van het Filipijnse advocatencollectief hun dankbaarheid voor de erkenning van hun werk.

Voetnoten

  • [1]De gewapende tak van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP)

take down
the paywall
steun ons nu!