Een woedende vrouw toont foto's van de twee linkse oppositiefiguren die dit jaar werden vermoord: in februari werd Chokri Belaid vermoord, op 25 juli was het de beurt aan Mohamed Brahmi, leider van de links-nationalistische en seculiere oppositiepartij Echaâb. Beide moorden gaven aanleiding tot massaprotesten (foto: John Moussiaux).
Reportage, Nieuws, Afrika, Politiek, Sociaal protest, Stakingen, Tunesië, Monastir, Antiregeringsprotesten, Assemblée nationale constituante (ANC), Ennahda, Chokri belaid, Mohamed Brahmi, Taxichauffeurs -

Dagelijkse betogingen houden Tunesië in de ban

MONASTIR - Het sociaal protest houdt niet op. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of er wordt wel ergens betoogd in Tunesië. De politieke dialoog tussen de regeringscoalitie onder leiding van Ennahda en de oppositie zit weer helemaal in het slop. Ontevreden burgers komen op straat om het aftreden van de regering te eisen.

vrijdag 27 september 2013 15:15
Spread the love

Woensdag 25 september hielden de taxichauffeurs van de kuststad Monastir een protestactie voor het gebouw van de lokale gouverneur. Een petitie met hun eisen konden ze afgeven aan de poort.

Dagelijks rijden er ongeveer 800 taxi’s in de stad rond. Amper 180 daarvan hebben een geldige vergunning. Dat betekent dat de andere ‘illegaal’ door de straten rijden. Het gevolg is dat ze hoge boetes riskeren als ze worden gecontroleerd door de politie. “Wij hebben ook een vrouw en kinderen waarvoor wij moeten zorgen”, zei een taxichauffeur.

Donderdag 26 september verzamelden zich zo’n 500 mensen voor een protestmars vanuit de Academie van Monastir. Ook deze betoging ging richting het gebouw van de gouverneur.

De organisatoren waren vooral oppositiepartijen. Ze eisen het onmiddellijke vertrek van de huidige regering onder leiding van Ennahda, die ze verwijten niets te doen aan de belabberde sociaal-economische situatie in het land. Ook de politieke dialoog zit weer in het slop.

De meeste betogers waren studenten van de Academie van Monastir. Het nieuwe academiejaar begint hier op 1 oktober. Geen enkele politicus nam het woord, wel vele studenten.

Voor maandag 30 september is weer een ‘dag van nationaal protest’ afgekondigd door vakbonden en organisaties van het middenveld.

take down
the paywall
steun ons nu!