Reportage, Nieuws, Afrika, Politiek, Tunesië, Ben Ali, Tunis, Arabische lente, Ennahda, Front de Salut National, Irhal, Dégage -

Tunesische Irhal-campagne loopt ten einde

In Tunesië werd de campagne Irhal afgesloten. De campagne werd georganiseerd door het Front de Salut National, een coalitie van oppositiepartijen, die de islamitische regeringspartij Ennahda wil zien ten val komen.

maandag 2 september 2013 11:30
Spread the love

De campagne Irhal (letterlijk ‘dégage‘ of ‘vertrek’) had tot doel om gouverneurs en andere Tunesische overheidsambtenaren die hun post hebben verkregen sinds de islamitische regeringspartij Ennahda aan de macht is, tot ontslag te dwingen.

De campagne begon op 14 augustus en werd zaterdagavond 31 augustus afgesloten. De week van 25 augustus werd  ‘Raheel’ of ‘Week van het Vertrek’ genoemd en vormde het slotstuk van de campagne.

Zaterdagavond werd een mensenketting gevormd van duizenden opposanten in de hoofdstad Tunis. De ketting liep door de belangrijkste verkeersassen van de stad tot het beroemde plein in de voorstad Bardo. 

Ook elders in Tunesië, zoals in de kuststad Monastir (zie foto’s), kwamen veel mensen op straat om hun ongenoegen met de regering kenbaar te maken.

Naast een grote volkstoeloop bracht Irhal geen concrete politieke resultaten op: geen enkele gouverneur nam ontslag en de huidige regering blijft (voorlopig) aan de macht. In sommige kringen wordt wel gefluisterd dat deze einde september zou opstappen, maar daar is echter momenteel nog niets van te merken. 

Bij de meeste Tunesiërs regeert voorlopig vooral de twijfel. Wat er zou er gebeuren als de regering onder leiding van premier Ali Laarayedh ten val komt, blijft onduidelijk.

Het Front de Salut National dreigt zelf uit elkaar te vallen nu de leider van de Nidaa Tounes-partij, Beji Caid Essebsi, afstand heeft genomen van de campagne. De krant Le Monde speculeerde op 21 augustus zelfs over een burgeroorlog.

De Ennahdapartij kwam in een driepartijencoalitie aan de macht na de verkiezingen van 23 oktober 2011, de eerste vrije verkiezingen sinds de onafhankelijkheid van Tunesië in 1956. Die verkiezingen werden gehouden na de val van de dictatuur van Ben Ali. De gebeurtenissen in Tunesië in december 2010-januari 2011 vormden de start van de Arabische Lente.  

Meer foto’s vindt u hier.                   

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!