Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, The xx -

LuisterPost: the xx – Coexist

De meesters van het schrappen zijn terug. The xx bracht onlangs haar tweede plaat ‘Coexist’ uit. Een moderne cd waarmee het inderdaad makkelijk samenleven is. Omdat ze zoveel innerlijke ruimte, aardsheid en poëtische aantrekkingskracht bezit.

zondag 16 september 2012 22:28
Spread the love

Eenvoud wordt vaak verward met het simpele. Maar niets is moeilijker dan op tijd te stoppen. De meesters daarin zijn de twee jongens en het meisje van the xx. De Britse band schoot in 2009 naar internationale roem met hun titelloze debuut. De plaat leverde hen zelfs de meest prestigieuze Britse muziekprijs (The Mercury Prize) op. Het heeft drie jaar geduurd (volgends de groep ‘een eeuwigheid’) eer het vervolg Coexist er kwam. Nu kennen we zeker het beruchte ‘second album syndrome’, het verschijnsel dat een band op haar eerste plaat al haar munitie heeft verspild. Maar hier blijkt vooral dat de groep haar eigenheid nog meer heeft gevonden door nog puurder om te gaan met haar geluid. Of hoe eenvoud schoonheid baart.

Somptueus mysterieus

the xx (inderdaad geen hoofdletters) mag dan een plaat gemaakt hebben die op het eerste gehoor het perfecte tweelingbroertje van het debuut is. Maar schijn bedriegt. Coexist klinkt terug lichtjes gothic,  lichtjes dubstepachtig en somptueus mysterieus, toch zit hem het verschil in de details. En details daar is het waar het bij the xx allemaal om draait. Het moet een lompe buffel zijn die niet merkt hoeveel hier onderhuids en tussen de noten gebeurt. Meer zelfs bijna dan je hoort. Dit is muziek waarin schrappen het allerbelangrijkste is. Dus geen barokke, ver over the top, gitaarsolo’s, maar bedachtzame stroken muziek met her en der een paar gitaartonen, verre electronica en rake, universele woorden. En dat allemaal met meer zelfzekerheid, haast even perfect als een prachtige, miljoenen jaren oude kei.

Olie en water

Het betekent niet dat the xx niet kan verrassen. We denken maar aan het steeldrumsachtige geluid dat onder meer opduikt in ‘Reunion’. Of de opener ‘Angels’ waar een paar rake drumslagen de melancholie een heel andere draai geven. De songs worden ook mooi geïllustreerd in de X op de hoes, olie en water die samen allerlei kleuren opleveren, terwijl olie en water niet mixen…
De grootste troef is dat deze muziek zo schijnbaar gemakkelijk lijkt om te maken, maar begin er niet aan, want het vinden van de delicate balans is weinigen gegeven. Enkel the xx, zo lijkt het op dit moment.

Beoordeling: ++++
(Young Turks/XL)

The xx komt op woensdag 21 november naar de Antwerpse Lotto Arena. Tickets zijn beschikbaar vanaf vrijdag 21 september om 11u via Proximus Go For Music: 0900 2 60 60 of proximusgoformusic.be

take down
the paywall
steun ons nu!