Nieuws, Dissidenten, Sfinks Mixed 2012 -

Dissidenten: wereldmuziek op grote schaal

"Dissidenten zijn individuen of groeperingen die zich verzetten tegen de overheersende opvattingen of beleidslijnen op religieus, politiek of sociaal gebied." [wikipedia] Hoe kan de naam van een groep of project beter gekozen worden? Deze Duitse formatie experimenteert al meer dan dertig jaar met muziekvormen uit de hele wereld. Ze verbleven o.a. in India, Marokko en Spanje en laten zich door allerlei klanken en musici beïnvloeden als een levend organisme.

zaterdag 4 augustus 2012 18:57
Spread the love

Uve Muellrich, Marlon Klein en Friedo Josch richtten de groep Dissidenten op in 1981 en trekken in 83 naar India voor de opname van hun album Germanistan. Daarna volgt een Afrikaanse toernee en hebben ze hun stek in Tanger. Ze raken zeer bekend in de media en de charts. In 1986 verplaatsen ze zich naar Spanje en toeren de wereld rond met ongekend succes. Telkens zoeken ze aansluiting bij plaatselijke muzikanten wat hen geen windeieren legt.

En zo gaat het maar door. De vreemdste combinaties komen voor: Baskische accordeonspelers, Indianenstemmen, Arabische hofmuzikanten, Celtische drones en Indische zang vermengen zich tot een uniek concept. Dat wordt live ten gehore gebracht op wereldvermaarde festivals zoals Glastonbury, het Montreux Jazz festival en het festival van Roskilde.

In het nieuwe millenium wagen ze zich zelfs aan een ‘documentary opera’ met symfonisch orkest en koor. Kan het nog ongelooflijker? Jazeker, op de Expo 2000 in Hannover componeren ze een stuk voor 96 brassbands en 96 verschillende kerkklokken van kerken en kathedralen. Ze verzamelen al hun vrienden voor hun 20-jarig bestaan, wat resulteert in de remix ‘A new world odyssey’.

Ze blijven toeren en moesten vroeg of laat opduiken op Sfinks Mixed. In 2012 wisten ze een volle concerttent in de ban te houden met telkens weer verrassende stukken en nog verrassender instrumentarium.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!