Nieuws, Cultuur, Lokaal, Larry Harlow, Fania, Gerardo Rosales, Luisito Rosario -

Sfinks Mixed: Larry Harlow laat salsa van Fania herleven

De AmerikaanLarry Harlow en zijn orkest Fania Latin Legends waren een absolute voltreffer op deze Sfinks-zaterdag 28 juli. Harlow maakte ooit deel uit van de legendarische Fania All Stars die in de jaren zeventig de absolute top waren van de salsamuziek.

zondag 29 juli 2012 01:58
Spread the love

‘El judio maravilloso’ (‘de wonderbaarlijke Jood) is een bijnaam die is blijven plakken nadat een lid van zijn groep Larry Harlow aankondigde. Zijn vader en moeder zijn van joodse komaf. Zijn vader was een verdienstelijk jazzmuzikant, aanvankelijk op sax. Na een ongeluk waarbij hij een klaplong opliep moest hij zich omschakelen tot het spelen van de bas. Zijn moeder was ook muzikaal, zij zong opera. Larry Harlow’s echte naam is Lawrence Ira Kahn. Hij nam de artiestennaam Harlow over van zijn vader (Buddy Harlowe).

Zelf leerde al op vijfjarige leeftijd piano spelen, soms onder ‘zachte’ dwang. Hij ging later ook muziektheorie studeren. Toen hij op zoek ging naar echte jazzkroegen kwam hij in contact met latinomuziek en was zijn lot beschoren. De naoorlogse Amerikaanse latin jazz vedettes Joe Loco en Nono Morales waren zijn voorbeelden die hij succesvol imiteerde. Hij ging ook met wat vrienden op bezoek in Cuba en het bleef niet bij één keer. Daar trok hij op met muzikanten die hem de mambo, de chaha en de rumba bijbrachten. Toen de Cubaanse revolutie uitbrak keerde hij terug naar de Verenigde Staten.

Nu probeert hij met zijn nieuw ensemble Fania Latin Legends de jeugd terug warm te maken voor het cultureel erfgoed van de salsa. Dit blijft immers aanstekelijke muziek, die ook het Sfinkspubliek enthousiast in beweging bracht.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!