Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Joodse gemeenschap, Lag Baomer, Synagoge Van Den Nest, Omer-telling, Rabbi Shimon bar Yochai, Kabbalistische boek Zohar -

Joodse gemeenschap viert Lag Baomer in Antwerpen

ANTWERPEN - De Joodse gemeenschap van Antwerpen vierde donderdag 10 mei een speciaal feest: Lag Baomer.

vrijdag 11 mei 2012 10:55
Spread the love

Lag baOmer (ook Lag Baomer, Lag BaOmer, Lag B’Omer) is de 33ste dag van de Omer-telling en valt op dag 18 van de Joodse maand Iyar (april of mei).

Omer staat hier voor de rouwperiode tussen Pesach (het Joodse paasfeest) en Shavoeot. Lag baOmer is een uitzondering op de rouw omdat het de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de leerlingen van rabbi Akiva in de tweede eeuw van de gangbare jaartelling.

Deze rabbi was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Mishna. Tevens is het de overlijdensdag van rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden chassidische Joden bezoeken op deze dag zijn graftombe in Miron, nabij Safed, in het noorden van Israël.

Zo’n 600 kinderen liepen in stoet donderdagnamiddag door de Joodse buurt van Antwerpen. ‘s Avonds was er een vioolconcert in de synagoge Van Den Nest met Vered Forbes.

Uitgebreide fotoreportage (meer dan 200 beelden) is te bekijken via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157629671957050/show/

take down
the paywall
steun ons nu!