Balkan Експрес: “Need a car? Go to Dupnitsa!”

Balkan Експрес: “Need a car? Go to Dupnitsa!”

donderdag 12 april 2012 18:50
Spread the love

Balkan ??????? informeert je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. Vandaag een update vanuit Dupnitsa, Bulgarije. Wil je een auto kopen? Tunen? Of lenen? In Dupnitsa kan het allemaal. Dit is een stad voor echte mannen.

Zoals me wel vaker overkomt moet ik weer eens vier uur lang wachten op mijn volgende busaansluiting op de Balkan. Dat is niet erg. Want ik ben tenslotte in Dupnitsa. Een plek die me wel interesseert. Want een zestienjarige vertelde mij wat je in deze stad kan doen: “Do you need a car? Go to Dupitsa! Dupnitsa is famous for the car industry. Bulgarians know where to find or to tune a car.”

Ik ben het busstation nog niet uit of ik kom al de een na de andere miniscule autohandel tegen. Ze zitten verstopt in oude loodsen, tussen de huizencomplexen of zijn gewoon op het trottoir. Auto’s staan overal in de straten uitgestald. Voor de verkoop. Of om te lenen. Want dat schijnt in Bulgarije nooit een probleem te zijn. Zeker niet in Dupnitsa.

Alles voor auto’s

Er worden niet alleen auto’s verkocht. Er worden ook auto’s gerepareerd en getuned. De autozaken rijgen zich aan een onder de socialistische appartementscomplexen. Er zijn vooral mannen te vinden. Ze kijken met de handen in hun zakken goedkeurend naar zojuist gepimpte wagens. Of ze discussieren over de nieuwste autorage.

Het aanbod beperkt zich niet enkel tot auto’s en auto-onderdelen. In Dupnitsa kun je ook de beste werkpakken voor automechaniekers kopen. Die worden verkocht aan de ringweg. Richtingwijzers wijzen er niet alleen naar Sofia, de hoofdstad. Maar ook naar de Bulgaarse grand prix circuits in Troyan en Samokov.

Tijuana op de Balkan

Met zoveel mannelijke aangelegenheden (ja, op de Balkan blijft zoiets een matcho-gebeuren) is er ook randanimatie voorzien. Er zijn clubs waar ze elektronische popfolk draaien en danseressen schaars gekleed wild dansen. En er zijn de dames (of travestieten) van plezier. Die bij de tune-markt klanten lokken. Pal voor de orthodoxe kerk.

‘Welcome to Tijuana’, heeft een graffitispuiter geschreven op een gebouw aan de rand van de auto-wijk. Mannelijke aangelegenheden. In Tijuana op de Balkan kan het allemaal. Zoals de zestienjarige me eerder meldde: “Anyway, if you need a car, go to Dupnitsa.”

Meer Balkan ???????? Klik hier!

PS Mocht je ooit in Dupnitsa verzeild geraken op weg tussen Sofia en Thessaloniki: dit oord heeft ook zaken te bieden die vanuit toeristisch oogpunt interessant zijn. Zoals een moskee, een aangenaam winkelgebied en enkele mooie oude huizen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!