Lowcoster WizzAir brengt Bulgaarse arbeiders met voordelige tickets naar West-Europa. Ondertussen zijn er nog steeds vluchtelingenkampen in voormalig Joegoslavië die dateren uit de jaren '90 (foto Stefanie Benz).

Balkan Експрес: vluchten voor crisis of oorlog

Balkan Експрес informeert je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. Deze keer hebben we het over vluchten. Terwijl duizenden Bulgaarse jongeren om economische redenen naar West-Europa trekken, leven nog tienduizenden vluchtelingen van de conflicten uit de jaren ’90 in Montenegro en Servië in vluchtelingenkampen.

zondag 22 april 2012 09:37
Spread the love

Flash mob moedigt Bulgaren aan om te blijven

Al enkele jaren lang wordt Bulgarije geteisterd door een zware economische crisis. Voor veel jongeren is de toekomst in eigen land onzeker. Jonge Bulgaren zoeken hun geluk dan ook vaak in België en andere West-Europese landen. Een grap die je in Sofia vaak hoort, is dan ook dat Terminal 1 en Terminal 2 van de luchthaven de beste uitwegen uit de crisis zijn.

Om jonge Bulgaren aan te moedigen in eigen land te blijven, vond er donderdag op Terminal 2 van Sofia Airport een flash mob plaats. Veertig studenten van de New Bulgarian University, de Nationale Hogeschool voor Fotografie en jonge ondernemers van de Presidentiele Club dansten op de Eurovisie Songfestival-inzending van 2011: ‘Na Inat’ van Poli Genova.

Motto van de flash mob was “Let’s Stay in Defiance – We Can, Know, Want to Change Bulgaria” en werd georganiseerd onder auspiciën van Minister van Transport Ivaylo Moskovski. (1) Toch vraagt de gewone Bulgaar zich af hoe hij zijn land kan veranderen. Hoe het onderwijs te verbeteren? Hoe een goede gezondheidszorg op te zetten? En hoe een einde maken aan de corruptie binnen de regering? (2)

Montenegro zoekt oplossing voor Roma-vluchtelingen

Aan de rand van de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica ligt het vluchtelingenkamp van Konik. Dit is één van de grootste in zijn soort in Europa. Een aanzienlijk deel van de bewoners van dit kamp heeft Kosovaarse Roma-roots. Zij vluchtten in 1999 uit Kosovo, waar op dat moment de oorlog woedde.

Vanwege de slechte levensomstandigheden van Roma in Kosovo kiezen de meeste bewoners uit het kamp van Konik niet voor vrijwillige terugkeer. Toch is de situatie in Konik verre van optimaal, ze is zelfs erbarmelijk.

Het kamp van Konik is een doorn in het oog voor de regering die op lidmaatschap van de EU afstevent. Zeljko Sofranac, directeur van het Bureau voor Vluchtelingenzorg: “Het kamp in Konik creëert een slecht beeld van Montenegro.” Om deze vluchtelingen op te vangen, wil de overheid 900 wooncomplexen, 60 prefab huizen en nog eens 90 andere complexen bouwen. Er zouden ook nieuwe gezondheidscentra, centra voor kinderopvang en scholen gebouwd worden. De EU zou sponsor kunnen zijn.

Omdat deze complexen vooral bij het huidige kamp gebouwd worden, vinden sommige NGO’s en Roma-activisten dat de Roma-vluchtelingen gesegregeerd worden. In een oorspronkelijk plan werd voorzien om hen over Podgorica te spreiden. Sofranac zegt dat het plan nog verre van compleet is. Een beslissing wordt later genomen. (3)

Servië bouwt woningen voor vluchtelingen

In Belgrado werden deze week enkele nieuwe appartementen opgeleverd voor mensen die nog in vluchtelingenkampen leefden. Zij ontvluchtten in de jaren ’90 de conflicten in Bosnië en Kroatië. Het gaat om elf individuele vluchtelingen en negen gevluchte families.

Toch zouden er op dit moment nog 74.500 andere vluchtelingen in Servië leven. Daarmee staat Servië op nummer één in Europa op de lijst van landen die vluchtelingen opnemen. Wereldwijd staat het op nummer 13, volgens Balkan Transitional Justice, een journalistieke samenwerking tussen de EU, Zwitserland en de landen uit voormalig Joegoslavië.

Maar er is hoop. In 1996 telde Belgrado ongeveer 600 vluchtelingenkampen. Nu nog maar 27. Nieuwe woningen voor vluchtelingen worden gebouwd met steun van de Verenigde Staten en de UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN. (4)

1. http://novinite.com/view_news.php?id=138662

2. http://novinite.com/view_news.php?id=138667

3. http://www.balkaninsight.com/en/article/montenegro-needs-donors-for-roma-refugees

4. http://www.balkaninsight.com/en/article/new-flats-for-belgrade-refugees

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!