Tussen 1992 en 1995 streden etnisch Bosnische en Bosnisch-Servische soldaten om Sarajevo. Nu strijden zij voor een zelfde doel: uitbetaling van hun brugpensioenen.

Balkan Експрес: Bosnische soldaten in hongerstaking voor pensioenen

Balkan Експрес informeert je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. Vorige week gingen Bosnische gepensioneerde soldaten in hongerstaking. Sinds 2010 hebben zij recht op pensioenen. Maar zij hebben die nog nooit gekregen.

woensdag 28 maart 2012 17:10
Spread the love

Vorige week dinsdag tot en met vrijdag waren enkele honderden gepensioneerde soldaten in hongerstaking in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Zij waren wanhopig omdat zij al jarenlang geen brugpensioen uitbetaald kregen. Om hun eis kracht bij te zetten, gingen zij tot een hongerstaking over. Voor het parlementsgebouw.

Met 35 jaar op brugpensioen?

Een groot deel van deze soldaten vocht in de oorlog van 1992 tot 1995. Onder hen bevonden zich soldaten uit zowel de Federatie van Bosnië-Herzegovina (het gewest waar vooral etnische Bosniërs en Bosnische Kroaten wonen) als uit de Servische Republiek (het gewest waar vooral veel Bosnische Serviërs wonen). Soldaten die ooit tegen elkaar vochten, strijden nu voor hetzelfde doel: uitbetaling van hun pensioenen.

In 2010 vond er een wetswijziging plaats waarin soldaten vanaf 35 jaar werden aangemoedigd om met brugpensioen te gaan om zo meer jonge soldaten aan te trekken. Als zij daadwerkelijk stopten met werken, dan zouden hun brugpensioenen worden uitbetaald. De meeste onder hen kregen niets.

Er is geen oplossing

Nikola Spiric, de Bosnische minister van Financiën, kan de eis van de soldaten voorlopig niet inwilligen omdat de begroting voor het jaar 2012 nog niet gereed is. Spiric beloofde de soldaten te zoeken naar een oplossing. Het gaan dan ook om 15 miljoen euro voor 1.500, veelal jonge, gepensioneerde soldaten.

Een aantal soldaten stopten vrijwillig de hongerstaking. Anderen belandden tijdens de hongerstaking op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Volgens lokale media haalden de meeste soldaten nauwelijks de nacht omdat zij al gezondheidsproblemen zouden hebben gehad. 

Noot van de auteur: de auteur neemt geen standpunten in over conflicten in de Balkanlanden. Hij brengt slechts het nieuws zoals dat in de Engelstalige bronnen voorhanden is.

Bronnen:

1. http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnia-s-ex-soldiers-declare-hunger-strike
2. http://www.balkaninsight.com/en/article/no-solution-yet-to-ex-soldiers-hunger-striking

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!