Balkan Експрес: Pazardzhik is de mooiste stad

Balkan Експрес: Pazardzhik is de mooiste stad

zondag 8 april 2012 12:21
Spread the love

Balkan Експрес informeert je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. Vandaag: Pazardzhik. Een kennis uit Antwerpen raadde mij aan deze plaats te bezoeken. Want het zou de mooiste stad van heel Bulgarije zijn. Ik was benieuwd!

In een Bulgaarse trein wordt ik al vast heel raar aan gekeken als mijn medereizigers zien dat ik ter hoogte van Pazardzhik de trein verlaat. “Ga je echt naar Pazardzhik?” Ik antwoord van ja en verliet de trein. De meeste mensen rijden blijkbaar aan Pazardzhik voorbij. Deze stad staat in Bulgarije zeer slecht bekend vanwege het hoge aantal diefstallen. Bestuurders uit deze plaats zouden de gevaarlijkste van het land zijn. Ik werd nog benieuwder.

Commi-hotel voor liefhebbers

Op de bus reageren de mensen zeer verheugd dat ik hun stad kom bezoeken. Een jongen uit Blagoevgrad brengt me naar mijn hotel. Onderweg vraagt hij naar de reden waraom ik zijn stad bezoek. Ik vertel hem over een meisje dat me aan raadde Pazardzhik te bezoeken omdat het de mooiste stad van Bulgarije zou zijn. Hij lacht hard en zegt: “Er zit iets van in, maar we zijn echt niet de mooiste!” 

Hotel Elbrus blijkt echter wel de mooiste te zijn. Want, het is nog in oude communistische staat. Van de vier liften functioneert er maar een. Alles ademt de sfeer van lang vervlogen tijden uit. Een must voor liefhebbers van socialistische architectuur. In tegenstelling tot het cliche, is het personeel wel zeer hartelijk. Ook zij zijn zeer verrast over de reden waarom ik Pazardzhik bezoek.

Balkanmannen hebben gladde benen

In het centrum is de lente al in volle gang. Zoals mei of juni in Belgie. De markt blijkt zeer levendig te zijn met veel Roma. Ik zie prachtige straattaferelen van verkopers die hun waar proberen te slijten. Een Roma-vrouw probeert mij een Gillette-mesje aan te smeren. Want, zo zegt ze, ben ik op de Balkan en daar moeten alle mannen gladde benen hebben. 

Toch gaat ook het kleine Pazardzhik mee in de vaart der volkeren. Hippe koffiebarren schieten er als paddestoelen uit de grond. Langs de ringweg staan billboards met reclame voor chalga-concerten (commerciele Bulgaarse popfolk-muziek). Sommige billboards zijn zelfsvoorzien van luidsprekers. De uitgaansgelegenheden bieden vooral chalga-nachten aan. Ik besluit dit aan mij voorbij te laten gaan en regel mijn reis naar de bergen voor de komende dagen. 

Pazardzhikse gemeenschap aan de Schelde

En is Pazardzhik de mooiste stad van Bulgarije? Het is de twaalfde Bulgaarse stad die ik bezoek. Het er supergezellig. Het is er zeer levendig, tot 6 uur ‘s ochtends. Het centrum is mooi, maar opgtuttigd. En met die chalga-bars kun je hard lachen.

Nee, Pazardzhik is niet de mooiste stad van Bulgarije. Maar wel een stad om gezien te hebben. Zeker voor leerkrachten en sociaal-cultureel werkers uit Antwerpen. In de Scheldestad huist namelijk een gemeenschap uit, jawel, Pazardzhik!

Meer Balkan Експрес Klik hier!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!