Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Double Impact, Luchthaven Deurne, Rampenoefening, Simulanten VENUS -

Rampenoefening op luchthaven van Antwerpen

ANTWERPEN - Maandagavond 5 maart organiseerde de luchthaven van Antwerpen, de dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen en stad Antwerpen de grootschalige rampoefening 'Double Impact'. Bijzonder aan deze oefening was dat de oefening na zonsondergang plaatsvond en de hulpverleners in moeilijke omstandigheden moesten werken.

dinsdag 6 maart 2012 17:45
Spread the love

Scenario: een vliegtuig op lijnvlucht maakt een noodlanding en raakt door een misverstand in zijn vlucht een helikopter, het vliegtuig maakt een buiklanding op de graspiste van de luchthaven, de helikopter maakt een noodlanding in de volkstuintjes aan de Vosstraat.

Alle disciplines: brandweer, medische sector, politie en Civiele Bescherming namen deel aan deze oefening. Bijzondere aandacht was er voor de deelname van het parket en DVI.

In totaal namen ongeveer 220 personen deel aan deze oefening en 60 hulpdienstvoertuigen waren betrokken bij de hulpverlening. Er werd onder meer 160.000 liter water voorzien en nepvliegtuigen om de ramp realistisch te maken.

20 jongeren van het 7de jaar veiligheid van het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve kregen de kans om de rampoefening van zeer dichtbij mee te maken als figurant. Daarnaast namen er nog 10 simulanten van VENUS deel. VENUS staat voor Vereniging Enscenering Nabootsing Uitbeelding Slachtoffers. De complexe, grootschalige en moeilijke oefening toonde aan dat er waarschijnlijk nog meer van deze oefeningen nodig zijn in de toekomst.

take down
the paywall
steun ons nu!