De "Баlкаи Eкspяes" bericht wekelijks over opmerkelijk nieuws uit Albanië, Bulgarije en voormalig Joegoslavië.

Баlкаи Eкspяes: onbekend maakt vaak onbemind

Eerste aflevering: Nog steeds staan de Balkanlanden niet zo goed bekend. En dat is jammer. Onbekend maakt vaak onbemind. Om dat te veranderen, informeert Баlкаи Eкspяes je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. We bijten de spits af met rockmuziek, geprivatiseerde kastelen, een tram in Skopje, maatregelen tegen zwerfvuil en Angelina Jolie's film over Bosnië.

maandag 27 februari 2012 10:35
Spread the love

Albanië: overheid privatiseert kastelen

In Albanië staan veel Illyrische en middeleeuwse kastelen. Het Albanees Instituut voor Monumenten kan ze niet onderhouden. Daarom wil dit instituut veel van deze kastelen leasen aan lokale zakenmannen. Zij willen deze veranderen in hippe bars, cafés en motels. Historici, architecten en archeologen verzetten zich. Zij noemen dit idee ‘verschrikkelijk’. (1)

Bosnië-Herzegovina: film van Angelina Jolie

Deze maand ging de film ‘In the land of Blood and Honey‘ van Angelina Jolie in première. De film gaat over een relatie tussen een Servische legerofficier en een Bosnische moslima tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). In Sarajevo kreeg de film een staande ovatie in de volle zaal. In Belgrado daagden er maar 12 mensen op tijdens de première. In Servië wordt door een aantal mensen gesteld dat Jolie de Serviërs internationale schade berokkent. Vanaf woensdag draait de film ook in Belgische bioscopen. (2)

Kosovo: rockacademie bindt mensen in verdeeld Mitrovica

De stad Mitrovica zit al dertien jaar in een politieke impasse. Serviërs en Albanezen leven er op gespannen voet. Zij leven beide in een eigen wijk. Zij hebben vaak geen contact met elkaar. Een lokale rockacademie probeert hier iets aan te doen. Deze heeft twee vestigingen in de twee wijken. Onderling hebben deze enkel contact met elkaar over het internet. Maar in beide vestigingen musiceren Servische en Albanese jongeren toch samen. Dat is een teken van vooruitgang in Mitrovica. De gemixte band The Architects is al bekend tot buiten de landsgrenzen. (3)

Macedonië: tram verbetert luchtkwaliteit Skopje

De Macedonische hoofdstad ligt tussen twee gebergtes in een dal. De stad kampt al jaren met een grote luchtverontreiniging. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, investeert de stad in een tramlijn van 15 kilometer. Nu nog rijden er dagelijks 500 bussen door de stad. Over drie jaar moet dat aantal dalen. De werken starten vermoedelijk eind 2012. Over twee of drie jaar moeten er 20 tramstellen rijden. De kosten worden geraamd op 140 miljoen euro. (4)

Servië: overheid bestrijdt zwerfvuil

De gemiddelde Serviër gebruikt per jaar 250 plastic zakken. Een deel daarvan belandt dagelijks bij het zwerfvuil. De overheid heeft er genoeg van en besloot maatregelen te nemen om het milieu te beschermen. Fabrikanten en importeurs van plastic zakken moeten voortaan een grote som belasting betalen op plastic zakken. Fabrikanten en importeurs van ecologische zakken worden dan weer financieel ondersteund. Maar, zo laat de overheid weten, het is niet de bedoeling om  plasticfabrikanten te dwingen ecologisch materiaal te laten maken. (5)

Bronnen:

1: http://www.balkaninsight.com/en/article/privatizing-albanian-castles-worries-heritage-experts

2: http://www.balkaninsight.com/en/article/belgrade-premiere-of-jolie-movie-fiasco

3: http://setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2012/02/22/feature-03

4: http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonian-capital-readies-for-long-awaited-trams

5: http://setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2012/02/20/feature-03

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!