Nieuws, Economie, België, Vakbonden, Sociaal overleg, Luik, ABVV-FGTB, RTBF, Staalindustrie -

Bespioneert ArcelorMittal vakbondsafgevaardigen?

Hanteert ArcelorMittal illegale praktijken om vakbondsafgevaardigden te bespioneren, vraagt de RTBF zich af in een artikel dat maandag 20 februari werd gepubliceerd op haar website. De vraag dringt zich op met de aankondiging van een klacht door het FGTB, schrijft de zender. Werknemers ontdekten dat de interne beveiligingsdienst beelden nam van vergaderingen zonder medeweten van de deelnemers.

maandag 20 februari 2012 16:05
Spread the love

In oktober 2011 werden Luikse FGTB-afgevaardigden bij ArcelorMittal gefilmd bij het verlaten van een overlegvergadering met een camera die verborgen zat in een balpen, meldt de Franstalige zender. Deze pen zat verborgen in de jaszak van de adjunct-directeur van de bewakingsdienst. Met het apparaat waren ook de gesprekken van de deelnemers aan de vergadering opgenomen.

Didier Smet, afgevaardigde voor het FGTB, verklaarde: “Een arbeider zei me, kijk, die balpen ziet er louche uit, dat is geen normale pen. Ik ben meteen op de persoon afgestapt, heb de balpen genomen en ontdekte de beelden die waren opgenomen zonder medeweten van de arbeiders en de vakbondsafgevaardigden. Dit is absoluut onaanvaardbaar. We hebben besloten om klacht in te dienen.”

Het hoofd van de industriële beveiliging van ArcelorMittal bevestigde aan de RTBF dat deze praktijken ten strengste verboden zijn. En dat, indien ze zich hebben voorgedaan, het volgens hem om een persoonlijk initiatief ging en het zeker geen strategie is van zijn dienst.

Naar verluidt, meldt de RTBF, heeft de procureur des konings onlangs echter een anonieme brief ontvangen die doet vermoeden dat er veel ruimer onwettelijke methoden werden gehanteerd door het bedrijf. Deze ontdekking van ‘sociale spionage’ dreigt het gespannen klimaat in de Luikse staalnijverheid nog op te voeren, meldt de zender.

Bron: RTBF

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!