Nieuws, Cultuur, Analyse, Digitaal -

LuisterPost: Digitale oorlog woedt voort

Het is duidelijk dat er op het internet een oorlog woedt. Gratis illegaal downloaden van muziek, films en boeken komt in steeds nauwer schoentjes. Voor sommigen lijkt het dat het eindoffensief ingezet is, of is het maar een schijnmanoeuvre? Een stand van zaken vanuit de digitale loopgraven.

zaterdag 18 februari 2012 08:08
Spread the love

De onrust die vorig jaar op de straten voelbaar werd, breidt zich nu ook naar het internet. Zo had je afgelopen maand het verheugend doeltreffend protest van heel wat internetsites – met als meest opvallende Wikipedia – tegen de Amerikaanse antipiraterijwet SOPA. Maar even goed ging het omgekeerd met het van het net halen van de bekende site megaupload.com.

En daar bleef het niet bij. Ook tegen de kleintjes wordt er geageerd. Zo diende EMI een klacht in tegen de ReDigi-site. De eerste site ter wereld waarop tweedehands MP3-bestanden worden doorverkocht. ReDigi denkt de kopieerverboden te omzeilen door bij de aankoop van de oude MP3-bestanden koper en verkoper rechtreeks met elkaar in verbinding te brengen. En zo niet illegaal te kopiëren. De wet laat immers toe dat gebruikte cd’s en platen zonder toestemming verkocht worden, omdat het originelen zijn, maar dat een kopie van een werk onder auteursrechten dat niet mag. ReDigi beweert dat ze de wet dus niet overtreedt, maar EMI Music North America, EMI, Universal Music, Sony Music Entertainment en Warner Music Entertainment zien dat anders.
Een vraag om direct van het net gegooid te worden, is inmiddels door de rechter afgewezen die verder commentarieerde dat hij het hele gegeven ‘fascinerend’ vond. Misschien even aanstippen dat Google hier in de vuurlijn stapte door aan te geven dat deze rechtszaak een bedreiging vormt voor de ontluikende (nou ja, goed voor 41 miljoen dollar…) compu?tercloudbusiness. Google werd door de rechter geweerd uit de rechtsgang, maar blijkbaar werd hij zich zo toch voldoende bewust van de ernst van het hele gebeuren.

Bedreiging

Denk niet dat de oorlog daarmee afgelopen is, want twee dagen terug ging de Britse politie over tot het sluiten van een populaire site (rnbxclusive.com) waarop illegale bestanden werden uitgewisseld en gedownload. De SOCA (Serious Organised Crime Agency) ging zelfs zover een bericht te plaatsen op de site dat de gebruikers bedreigde met gevangenisstraffen tot tien jaar en een boete. Die waarschuwing (zie illustratie) is inmiddels verwijderd, maar illustreert de verbetenheid waarmee meer en meer tegen de piraterij wordt opgetreden.

Verder vallen er een rist aan verschuivingen op de downloadmarkt vast te stellen. Een aantal sites (filesonic bij voorbeeld) verdwenen samen met megaupload.com omdat ze blijkbaar aliassen ervan waren. Andere hebben hun (tot nu schier onbeperkt) aanbod ingeperkt. We denken maar aan MediaFire, Fileserve, FileJungle, UploadStation, 4shared, VideoBB, VideoZer, UploadBox en Rapidshare, terwijl weer anderen duidelijk in het gat gesprongen zijn, meer bepaald Uploaded en Depositfiles. Een aantal streamingsites (voor tv-programma’s en films) verdwenen en dat maakt nog duidelijker wat we al jaren verkondigen: als de filmindustrie ècht geraakt wordt, zal ze veel harder terugslaan dan de muziekbusiness. Om de eenvoudige reden dat er heel wat meer geld met films gemoeid is. En het is natuurlijk zo dat de lobby van de filmindustrie een stuk machtiger is in de VS. Het wachten is dan ook op het volgende offensief.

Tenslotte: een commentaar die we u niet mogen onthouden:
“Linking to Michael Jackson songs gets you 5 to 10 years. While killing Michael Jackson only gets you 4.” (Winston Tsao, Chicago)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!