Interview, Nieuws, Europa, Economie, Griekenland, Algemene staking, Besparingsmaatregelen -

Nationale staking in Griekenland tegen nieuwe besparingen

In Griekenland werd dinsdag een nationale staking gehouden tegen de harde besparingen van de regering. Het volk protesteert, maar de Griekse regering onderhandelt met Europa voor nieuwe hulppakketten. DeWereldMorgen.be-correspondent Bruno Tersago antwoordt op enkele vragen over de staking.

dinsdag 7 februari 2012 18:40
Spread the love

Hoe verliep de nationale staking?

Bruno Tersago: “De staking is redelijk vlot verlopen, het ging er over het algemeen rustig aan toe. Het was dinsdag slecht weer in Griekenland, dat verklaart waarschijnlijk de lage opkomst bij de staking. Het was niet te vergelijken met de opkomst tijdens de algemene staking van juli vorig jaar. Er waren enkele betogingen aan het parlementsgebouw in Athene. Vier groepen namen daar aan deel: de algemene vakbond, de communisten, de anarchisten en de extreemlinkse fractie. Zij begonnen op vier verschillende punten in de stad en kwamen rond 13 uur samen op het centraal Syntagmaplein voor het parlementsgebouw.”

Welke sectoren lagen stil vandaag?

“De openbare sector lag plat, de overheidsbedrijven bleven dicht, er was dus geen post, en geen openbaar vervoer. In de privébedrijven gingen de werknemers wel aan het werk.”

Waarom werd er vandaag gestaakt?

“Er komt een nieuw hulppakket voor Griekenland, maar dit betekent nog meer besparingen. Het minimumloon gaat met 20 procent achteruit en komt op 460 euro. Het minimumloon vormt een belangrijke loonafspraak in Griekenland. De werknemer spreekt een minimumloon af met zijn werkgever en krijgt daar bovenop extra’s. Maar als het minimumloon zal dalen, komt daar niets meer bij en dat heeft een grote invloed op de lonen. De tweede reden is het onmiddellijke ontslag van 15.000 ambtenaren.”

Zien de Grieken de nieuwe besparingen zitten?

“Nee, er heerst een depressie en gelatenheid onder de Grieken. Ze hebben het gevoel dat wat ze ook doen, ze niets kunnen veranderen aan deze toestand. Er komen nieuwe leningen om de vorige leningen te betalen. Het maakt de Grieken niet veel meer uit of het land failliet gaat of niet. Het is voor velen toch al een uitzichtloze toekomst.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!