Verslag, Nieuws, Cultuur, De week in muziek, #occupywallstreet -

LuisterPost: De week in muziek 29.11.2011

Nieuws uit het muziekwereldje met de start van de zomerfestivalaankondigingen (Dour, Werchter, Cactus), het begin van de eindejaarslijstjesgekte en Occupy schetsboeken. Verder nieuw platenvoer van The Black Keys, Serge Gainsbourg, Zomby, The Who, Bon Iver en meer, naast te verschijnen cd’s en concertaankondigingen van Elvis Costello & The Imposters, Mogwai en Simple Minds.

dinsdag 29 november 2011 22:55
Spread the love

 We weten nu

Dat de 24e editie van Dour plaatsheeft van donderdag 12 tot zondag 15 juli 2012 met als eerste grote naam Ministry. De voorverkoop start vandaag.

Dat de ticketverkoop voor Rock Werchter 2012 start op zaterdag 3 december. De eerste namen zijn Red Hot Chili Peppers en Justice en het festival loopt van 28 juni tot 1 juli in… Werchter.

Dat Low op zaterdag 7 juli 2012 op de 31e editie van het Brugse Cactusfestival staat. De zomer lonkt al! 

Dat er nu ook tekenaars zijn die de Occupy-beweging steunen. Kijk hier naar diverse Occupy Schetsboeken.

Dat de lijstjesgekte is losgebarsten. Het Amerikaanse tijdschrift Paste zet Bon Iver op één van hun top 50. (Les: breng geen cd’s in december uit.)

Dat er een wintersampler van Merge Records met muziek van onder meer Lambchop (de openingstrack van hun volgend jaar te verschijnen cd), Richard Buckner, The Mountain Goats, Superchunk uit is.

Dat Okkervil River een mooi cadeautje voor de fans klaar heeft: een EP met daarop een aantal covers, gratis en voor niets.

Dat de nieuwste cd van The Roots geïnspireerd is op een song van Sufjan Stevens. Ze vroegen dan ook de man zelf om mee te spelen op deze songs.

Deze week uit:

Craig Armstrong – In Time
Luxueuze soundtrack van de bekende film.

Bon Iver – Bon Iver
Deluxe editie met als toemaatje video’s voor elke song.

Peter Broderick – Music For Confluence
Soundtrack voor een wat grimmige film, maar de muziek is op en top Broderick (de man die sneller platen maakt dan wij ze kunnen beluisteren)

The Black Keys – El Camino
Productie door Danger Mouse en The Black Keys zelf. Bestaat uit elf tracks die werden opgenomen in de Easy Eye Sound studio van zanger/gitarist Dan Auerbach in Nashville. Live in de Lotto Arena op 23/01.

Vladislav Delay – Vantaa
Meer van zijn dubby techno werk. Knap.

Diversen – Noël! Noël!! Noël!!!
Dit moet een vreemd kerstfeestje opleveren: Iggy Pop, Madeleine Peyroux, Rufus Wainwright, Carla Bruni, Jamie Cullum, Ayo, Mika…

Charlotte Gainsbourg – Stage Whisper
Enerzijds een liveplaat en anderzijds acht nieuwe tracks. Productie: Beck en ook Noah and The Whale werkte mee.

Serge Gainsbourg – Histoire de Melody Nelson
’s Mans absolute meesterwerk (oorspronkelijk amper 28 minuten lang) nu in een dubbel-cd-versie met instrumentale en alternatieve versies van de liedjes.

Hookworms – Hookworms
Psychedelica is terug (in de stijl van Spacemen 3, Hawkwind…)

Korallreven – An Album By Korallreven
Zweedse sublieme pop van Radio Dept’s Marcus Joons en Daniel Tjäder. Mert een schitterende bijdrag van Julianna Barwick. Van dezelfde categorie als Washed Out.

Rimar – Higher Ground
EP met modernistische R&B/Chillwave van de producer uit Brooklyn.

The Who – Quadrophenia
Heeft verbazend goed standgehouden. Met als bonus de demo’s van Pete Townshend, waarop een aantal songs die de dubbel-LP onwaarschijnlijk genoeg niet haalden en verder ook de notie dat Townshend alles in zijn eentje al volledig had uitgekiend en ingespeeld voor de rest van de groep eraan te pas kwam.

Zomby – Nothing
Dubstep op nieuwe paden.

Aangekondigd

Atheist Xmas van Gruff Rhys. Een EP als tegengif tegen alle zoetgevooisde kerstliedjes die eraan zitten te komen. Afsluiter ‘Slashed Wrists This Christmas’ (over het taboe van manische depressie en zelfmoord in de feestperiodes) kan je nu al horen op soundcloud. Atheist Xmas verschijnt op 19 december.

The Litlle Willies is het hobbyproject van zangeres Norah Jones, gitarist Jim Campilongo, drummer Dan Rieser, bassist Lee Alexander en gitarist/vocalist Richard Julian. Begin januari brengen ze hun tweede cd uit. For The Good Times staat opnieuw vol covers van countryklassiekers.

Trailer Trash Tracys – Ester
Nieuw en behorend tot de betere shoegaze, uit op 16 januari.

Op 30 januari verschijnt Chimes Of Freedom, een project waarop 80 acts 75 songs van Bob Dylan zingen. Onder de uitvoerders Elvis Costello, Adele, Jackson Browne, Lenny Kravitz, Pete Townshend, Lucinda Williams, Maroon 5, Patti Smith, Queens Of The Stone Age The Gaslight Anthem, My Morning Jacket, Billy Bragg, Sinéad O’Connor, Bryan Ferry, Angelique Kidjo… Alle opbrengsten gaan naar Amnesty International.

Paul Weller brengt de nieuwe cd ‘Sonik Kicks’ uit eind maart. Het is de elfde soloplaat van de ex-Jam en Style Council-leider.

Op zeven februari brengt singer/songwriter Sharon Van Etten haar nieuwste cd Tramp, uit. Medewerking kreeg ze van the National’s Aaron en Bryce Dessner, Beirut’s Zach Condon, Julianna Barwick, Wye Oak’s Jenn Wasner, the Walkmen’s Matt Barrick en Doveman’s Thomas Bartlett. Ze staat ook op zaterdag 3 maart in de Botanique.

Concerten op komst

17.01 The Pains of Being Pure at Heart @ Botanique, Brussel

05.02 Jonathan Wilson @ Trix, Antwerpen

16.02 en 17.02 [PIAS] Nites @ Tour & Taxis, Brussel. met Mogwai, Agnes Obel, Daan, First Aid Kit, Roscoe, Laurent Garnier Lbs feat. Benjamin Ripper And Scan X, Modeselektor Live, Etienne De Crecy Dj, M83…

23.02 Simple Minds @ Koninklijk Circus, Brussel. Tijdens het concert speelt Simple Minds telkens vijf nummers uit hun vijf eerste albums die verschenen tussen 1979 en 1982. Het gaat om Life In A Day, Real To Real Cacophony, Empires and Dance, Sons and Fascination/Sister Feelings Calling en New Gold Dream (81, 82, 83, 84).

Diezelfde dag staan soulfunkfavorieten Sharon Jones & The Dap-Kings in de AB.

03.03 Buraka Som Sistema @ Botanique, Brussel

11.03 Raphael Saadiq @ AB, Brussel

02.05 James Taylor @ BOZAR, Brussel

30.05 Elvis Costello & The Imposters @ AB, Brussel
(Noot: Costello’s vader Ross MacManus overleed vorige week donderdag op 84-jarige leeftijd. De man was in de jaren ’60 een bekend muzikant die ook op Costello’s platen al eens meespeelde).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!