Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Ekeren, Beeldende kunst, Beeldenpark, Kunstencentrum Hof De Bist, Renate Els Aerts, Hilde Van de Walle, Inge De Belder, Monique Donckers -

Beelden in het Park in Ekeren

ANTWERPEN - In het park van het Kunstencentrum Hof De Bist in Ekeren werden kunstwerken geplaatst van vier vrouwelijke artiesten die met beelden en installaties werken. De tentoonstelling loopt tot 30 juni volgend jaar.

dinsdag 11 oktober 2011 15:05
Spread the love

Renate Els Aerts

Deze artieste schept kleine werelden die zij tot leven brengt in opvallende huisjes. Er wordt vaak gebruik gemaakt van recuperatie materiaal. Het liefst laat ze het publiek mee in haar installaties participeren. Elk huis herbergt een sfeer en vertelt een verhaal of helpt de kijker zijn eigen verhaal te vertellen.

Het zijn kleine werelden waarin de ‘grote’ wereld zich spiegelt: “Huizen zijn als mensen”, zegt ze. “Wil je ze echt leren kennen, dan moet je er tijd voor nemen.” Om niets te missen, moet je in haar huisjes vooral lezen en loeren of soms ook luisteren en ruiken. Vaak worden de huizen uitgekleed en blijft er alleen het kader over.

Hilde Van de Walle

De beelden van Hilde Van de Walle staan nederig en verstild in de omgeving gepoot. De kunstenares hanteert een figuratieve vormgeving in haar werk, maar door het virtuoos fragmenteren en bewust uitvergroten of weglaten van delen van het lichaam of door het ongewoon assembleren ervan krijgen de beelden een immense zeggingskracht en ruimere humane herkenbaarheid.

Af en toe duiken abstracte volumes op die een plastisch spel met de figuratie mogelijk maken. Essentieel bij de beelden van Hilde Van de Walle is de poëzie van een ontmoeting en de reflectie die deze ontmoeting opwekt of nalaat. Het niet tastbare in een beeltenis weergeven blijft haar passionele zoektocht. Haar oeuvre omvat vooral beelden in brons en polyester.

Inge De Belder

Haar kunst valt onmiskenbaar op als professioneel, visionair met veel ambachtelijke materiaalbeheersing. Je hoeft haar biografie niet te kennen om de diep existentiële menselijke basiskrachten van haar werk te waarderen.

Zij kan zo diep in zichzelf graven dat ze op een universeel geldende laag stoot waarin velen zich kunnen herkennen. Zij beeldt vooral menselijke figuren uit. Maar steeds met een kritisch verhaal erbij. Haar mensbeeld is er een van bedachtzaamheid, bedenkelijkheid, wantrouwen en eenzaamheid. Ook als de figuren in gezelschap zijn, blijft de eenzaamheid dominerend aanwezig.

Monique Donckers

Monique Donckers is een beeldhouwster tout court. Voor haar is een beeld de vertolking van een wereld van gedachten: “Ik sta in een wereld die mij soms heel vreemd is. Ik kijk naar mijn omgeving en probeer dat in een beeld te plaatsen. Ik maak niet echt beelden om de wereld op afstand te houden. Ik probeer hem in iets vast te zetten en zo ik probeer de wereld te betonneren en er iets van te maken dat grijpbaar is voor mij.”

“De essentie zit er echter niet in. Het is meer als het navertellen van een droom. Tijdens de droom is alles heel echt en vol gevoel. Bij het navertellen van een droom merk je dat het zelden goed overkomt. Het ontglipt je terwijl je het vertelt. Zo dus ook voor mij het aanschouwen van een beeld dat afgegoten of af is. Een beeld is echter pas af als het is zoals ik het zag in mijn hoofd. Pas dan beëindig ik het beeld”.

Praktisch

Beelden in het Park 2011, Renate Els Aerts – Hilde Van de Walle – Inge De Belder – Monique Donckers, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren

Dagelijks gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang tot en met 30 juni 2012.

take down
the paywall
steun ons nu!