Nieuws, Cultuur, Bob dylan, De week in muziek, R.E.M. -

luisterpost: de week in muziek 29.09.11

Nieuws over een plagiërende Bob Dylan, troubles bij Nirvana, basketbal van Arcade Fire, en het beste van REM. Nieuwe muziek van John Cale, Zola Jesus, Cant, Feist en Plaid. Downloads van onder meer Iron & Wine, Cant, Blonde Redhead en Il Mondo. Concertaankondigingen: K’s Choice, Spinvis, Senne Guns, The Walkabouts en Gotye. Een warme herfst, voorwaar.

donderdag 29 september 2011 07:49
Spread the love

Doorlezen

Een indian summer om de gemoederen een beetje te verhitten? Bob Dylan wordt in elk geval het vuur aan de schenen gelegd, want op zijn schilderijententoonstelling in New York kreeg hij het verwijt veel werk van anderen gepikt te hebben. Nog meer ‘bronnen’ van Dylans werk hier. Ander ‘nieuws’ is de verrassing dat drummer Dave Grohl (nu baas van Foo Fighters) in 1993 even uit Nirvana stapte.
Het einde van REM heeft heel wat muziekliefhebbers niet onberoerd gelaten. Hier vind je een top tien van de beste REM-nummers met telkens de video erbij. Van REM verschijnt trouwens in november een compilatie met daarop de laatste drie nummers die de band opnam deze zomer.
Het moet niet allemaal kommer en kwel zijn. Win Butler van Arcade Fire blijkt behoorlijk goed basketbal te kunnen spelen. In elk geval beter dan wij, als we de beelden mogen geloven.

Downloads

Een heel mooie gratis compilatie is 4AD Sessions 2008-2011 met daarop exclusieve tracks van onder meer Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Blonde Redhead, Deerhunter, Efterklang en Iron & Wine. U vindt ze hier.

Over CANT – de band van Grizzly Bearbassist Chris Taylor – zult u van ons niets dan goeds horen. De groep heeft niet alleen de uitstekende cd Dreams Come True uit, maar geeft op de Dossier-site ook nog een fijn interview en een gratis track weg, eentje die niet op de plaat te vinden is. De groep speelt trouwens op 17 november in de Brusselse Botanique.

Het excentrieke psychedelische gezelschap Il Mondo geeft dan weer hun complete nieuwe plaat De Novo gratis weg. Voor de liefhebbers van seventiesachtige wah wah-effecten met latin percussie, denk aan Santana meets Shaft. Gewoon te goed om gratis weg te geven.

Een compleet kunstproject met heel wat audio van elektronicamens Janek Schaeffer dat ‘Asleep At The Wheel’ heet, kan u hier downloaden.
De heren van Sigur Ros geven twee tracks van hun INNI-project weg. Klinkt excellent.
Géén download, maar wel goed om de nieuwsgierigheid te bevredigen: een eerste stream van een nummer van de plaat van Lou Reed en Metallica.

Nu uit: (voor streams klikken op de naam)

Zola Jesus – Conatus
Nika Roza Danilova keert terug met de opvolger van Stridulum II en deze plaat is tegelijk vernieuwend en toch verrassend toegankelijk. Minimal, elektronisch en nog steeds refererend naar de prille New Wave. Op 28 november staat ze in de Botanique.

Mark McGuire – Get Lost 

Tweede gitaarplaat van de kerel van Emeralds. Intoxicerende klanken die bij voorbeeld liefhebbers van The Durutti Column zeer zullen aanspreken.

Plaid – Scintilli
Elektronisch gezelschap dat al een eeuwigheid meegaat, maar nog steeds straffe muziek (die soms neigt naar modern klassiek) maakt. Voor IDM-gevorderden, als vanouds op het befaamde Warp-label. Op 28 oktober in de Brusselse BOZAR.

John Cale – Extra Playful
5 nieuwe songs van het ex-Velvet Undergroundlid met daarop een waaier aan stijlen en ideeën.

Twin Sister – In Heaven
Synthesizerpop met fragiele vocalen

Feist – Metals

Aangekondigd

Op 17 oktober komt elektronica-legende Morton Subotnick naar de BOZAR in Brussel. De man is een van de pioniers van de elektronische muziek. Zijn bekendste werk is Silver Apples of the Moon dat uitkwam in 1967 en waar hij in BOZAR naar terugkijkt op beelden van Tony Martin. Ook van de partij: Floris Vanhoof en Köhn.

K’s Choice is sinds vorig jaar terug. Binnenkort verschijnt de akoestische plaat Little Echoes. Daar wordt ook een tournee aan gebreid die begint op 4 november in CC Ieper en doorloopt tot 23 december.

Ander vrouwvolk in november is de Britse singer-songwriter Laura Marling die de 17de naar de Botanique komt. De voorverkoop start vrijdag.

Het Nederlandse wonder Spinvis gaat samen met onze eigenste briljante Senne Guns op tournee door Vlaanderen vanaf 23/11. De speeldata vindt u hier.

Op 23 november heeft de eerste PIAS Nites Club-avond plaats in het Brusselse K-Nal. Nu al op de affiche (er volgen er meer) prijkt de Amerikaanse band Other Lives.
Van The Walkabouts verschijnt binnenkort een knappe plaat (Travels in the Dustland) en nu is er ook een concert in de Gentse Handelsbeurs aangekondigd. Afspraak op 21 januari 2012.

En nog verder in 2012 is er de aankondiging van Gotye (Belgische Australiër, bekend van de zomerhit ‘Somebody That I Used To Know’) in de AB op woensdag 15 februari. Zijn eerste concert was één van de snelst uitverkochte in de AB dit jaar. De voorverkoop voor het nieuwe optreden start op vrijdag om 9 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!