Voor het eerst in jaren kleurt de Amari-vallei in het departement Rethimnon groen nu velden opnieuw in gebruik worden genomen.
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Griekenland -

Griekse gepensioneerden keren terug om van het land te leven

Door de crisis keren heel wat gepensioneerde Grieken terug naar het platteland om er te boeren en zo te besparen op hun leefkosten.

vrijdag 16 september 2011 17:59
Spread the love

“Hier kan je meer dan een week doorbrengen zonder ook maar één euro uit te geven”, zegt een man die twee jaar geleden terug naar zijn geboortedorp op Kreta verhuisde. “Vers voedsel krijg je van je boerderij en als je verder nog iets nodig hebt, kan je dat bij een collega-boer verkrijgen. Geld heb je enkel nodig om je gas en andere rekeningen te betalen”, zegt hij nog. 

Hij is niet de enige. Voor het eerst in jaren kleurt de Amari-vallei in het departement Rethimnon weer groen nu er weer landbouw wordt bedreven.

Recente gegevens over de landbouw in Griekenland tonen aan dat tussen 2008 en 2010 het aantal jobs in deze sector met 38.000 is gestegen. Deze stijging staat in sterk contrast met de harde statistieken over stijgende werkloosheid binnen de meeste andere sectoren.

Bij een grondige analyse van deze cijfers wordt echter duidelijk dat de meeste herboren boeren gepensioneerden zijn die een extra centje proberen bij te verdienen, of voornamelijk proberen te besparen op hun leefkosten. 22 tot 32 procent van diegenen die de laatste jaren landbouwer zijn geworden, zijn 45 tot 64 jaar oud. Zo’n 70 procent van de nieuwe boeren in de Epirusregio in Noord-Griekenland zijn ouder dan 65.

Giorgos Christonakis, een voormalige werknemer bij Hellenic Petroleum, leeft tussen Athene en Amari. “Na mijn pensioen ging ik op zoek naar een huis in het dorp. Sindsdien kweek ik groenten en heb ik mijn eigen olijfbomen. Nu ben ik van plan om tarwe te kweken zodat ik mijn eigen brood kan maken”, zegt Christonakis. Zijn kinderen staan niet te springen om naar Kreta te verhuizen, dus pendelt hij vaak heen en weer. “Maar wat als de staat failliet gaat en ik verlies mijn pensioen, wat dan? Nu hebben we tenminste een alternatief en zullen we al niet van de honger omkomen.”

Een vriend van Giorgos, de 60-jarige Pandelis Zoumboulakis, kweekt bonen en tomaten in diezelfde vallei. Zoumboulakis is een voormalig gemeentewerker die twee jaar geleden op pensioen ging maar nog steeds wacht op zijn eerste uitbetaling. De afbetaling van zijn lening kan uiteraard niet wachten. “Iedere maand krijg ik een voorschot van 800 euro op mijn pensioen. Gelukkig krijgen we financiële hulp van mijn moeder”, vertelt Zoumboulakis.

De kinderen zijn nu onafhankelijk en het ouderlijk koppel is teruggekeerd naar de gezinswoning in Kreta om op het land te werken. “We doen het niet voor het geld, maar nu weten we ten minste wat we eten”, vertelt Zoumboulakis. “Steeds meer mensen keren terug naar het dorp om ook hun eigen voedsel te kweken.” Zijn neven uit Athene bezochten het eiland onlangs en hebben alvast enkele bomen geplant. “Wanneer ze over enkele jaren op pensioen gaan, zullen ze ook hierheen verhuizen”, weet de 60-jarige boer.
Op het eiland Chios is de eeuwenoude traditie om hars van de mastiekboom te winnen, opnieuw terrein aan het veroveren. De productie steeg het afgelopen jaar met 20 procent.

De 74-jarige Lefteris Karakatsanis migreerde in 1963 naar Duitsland vooraleer hij zijn geluk ging beproeven in de Verenigde Staten. Nadat hij in 1994 op pensioen ging, keerde hij terug naar Chios om samen te leven met zijn vrouw. De eerste jaren voldeed zijn pensioen om hen goed te laten leven. Toen de euro maar bleef stijgen ten opzichte van de dollar, kregen ze het steeds moeilijker om rond te komen. “Gelukkig hebben we mastiek en kunnen we een centje bijverdienen”, zegt hij.

“Mastiek is een zeer goed product”, vindt ook Giorgos Avdeliodis, een 57-jarige man die vroeger werkte voor de Public Power Corporation (PPC). Hij cultiveert niet enkel mastiekbomen, maar kweekt ook dieren. “Geiten, kippen en varkens, voornamelijk voor eigen consumptie”, vertelt hij.

Veel mensen op Chios tappen mastiek af voor een extra zakcentje, weet ook Christos Koukouris, een gepensioneerde marineofficier en lid van Chios’ mastiekproductieraad. “Maar het blijft zwaar werk.”

(Dit artikel is uit het Engels vertaald door Sabrina Verswijver)

take down
the paywall
steun ons nu!