Cultuur, De week in muziek, R.E.M., Tunesië -

LuisterPost: De Week In Muziek 29.08.11

Muzikaal nieuws met een achtergrondverhaal over de Tunesische hiphop die mee de lont aan de revolutie stak, verborgen verrassingen bij bekende platen, de herdenking van de Noorse slachtoffers, downloads van JJ, Jamie xx, concert- en festivalaankondigingen voor dit najaar en natuurlijk ook de nieuwe cd-releases.

maandag 29 augustus 2011 07:28
Spread the love

Het net
Politiek en muziek: het verband mag dan bij ons ver zoek, toch kan muziek nog levens veranderen. Lees hier het verhaal van de Tunesische hiphop die mee de revolutie in gang stak.
R.E.M. stuurde ons zelf de link door van een versie van hun ‘Everybody Hurts’ dat op de nationale herdenking van de Noorse slachtoffers gezongen werd door Ane Brun en Sivert Hoyem. De link zelf werkte niet meer, maar er is wel een filmpje op Youtube dat een goede indruk geeft van de versie.

Minder ernstig, maar zeer leuk is deze microsite met tien verrassingen in beroemde platen. De beste verrassing is wel dat er bij Kid A (Radiohead, 2000) een boekje verborgen zat waarin teksten staan van de songs van Amnesiac (2001) en Hail to the Thief (2003), platen die pas jaren later zouden verschijnen. Maar er zijn ook verrassingen van Jimi Hendrix, Tool, Aphex Twin… En een mens komt wat tegen op het internet. Hier geen burgemeesters, maar een bladzijde waarop muzikanten en hun gelijkenissen met vogels op staan. Klik vooral op het rooster.

Downloads
De nieuwe single van JJ staat gewoon te grabbel op hun site, terwijl er op het net ook een knappe mix van Jamie xx voor BBC rondzwerft.

En dan nog een complete cd-vondst voor de iconoclasten onder ons: White Label heeft een soundcloudbladzijde waarop hij remixen (we weten niet hoe we het anders moeten noemen) presenteert van onuitgebrachte en obscure tracks van bekende artiesten als Todd Rundgren, John Lennon, Billie Holiday, David Bowie, The Supremes, The Associates… Het geheel gaat onder de naam Stolen Voices.Wij vinden het alvast verfrissend.

Op komst
Een knappe aankondiging voor het najaar: Literatuur èn muziek: dat betekent natuurlijk Crossing Border en de Belgische editie heeft plaats op 19 en 20 november. We pikken er de beste namen van de muziek voor u uit. Op zaterdag zijn dat onder anderen Gavin Friday, Heather Nova, Joan as Police Woman, Josh T. Pearson, Jesca Hoop, Ed Sheeran, Few Bits, Fences, Lost in the Trees, The Secret Sisters…
Op zondag de 20ste komen er onder meer CAKE, Wye Oak, Patrick Wolf, The Low Anthem, Mechanical Bride, Larkin Poe en nog veel meer. Meer info op de site, de ticketverkoop is net gestart.

De Ab kondigt op  11 oktober dan weer de jonge elektronica- en dubstepbelofte SBTRKT aan die net een fijne debuutplaat heeft gemaakt.

Ook interessant  – maar helaas pindakaas op 15 minuten uitverkocht! – is de loepzuivere pop van Gotye (spreek uit als Gaultier) in de AB op zondag 30 oktober 2011. Bekend van de hit ‘Somebody That I Used To Know’, oorspronkelijk uit Brugge, maar internationaal succes via Australië. De plaat Making Mirrors komt 19 september uit.

En de Botanique verkondigt dan weer het heuglijke feit dat de Britse band Lamb tegen eind december drie keer komt optreden. Tickets zijn er nog volop.

Het Bozar Electronic Weekend lijkt ook veelbelevend met veel elektronica en aanverwante. Op vrijdag 28 oktober komen onder meer ?Rustie , ?Plaid?, Jacques Greene, Grasscut, Clubroot, Ictus Ensemble en Balmorhea. Op zaterdag 29 oktober is er? muziek van kleppers als Modeselektor, Nils Frahm en Hyetal.
?

Nieuwe cd’s deze week

Tinariwen – Tassili

A Winged Victory For The Sullen – s/t

Sun Arraw – Ancient Romans

Stephin Merritt – Obscurities

Jim O’Rourke – Old News #6

Beirut – The Rip Tide

John Doe – Keeper

Sam Duckworth – The Mannequin

Filthybird – Songs For Other People

Ganglians – Still Living

Other Lives – Tamer Animals

Stereo MC’s – The Emperors Nightingale

take down
the paywall
steun ons nu!