Cultuur, De week in muziek, Tom Waits, Watmet, Tinariwen -

LuisterPost: De Week In Muziek 22.08

Voor wie nieuwsgierig is naar nieuwe muziek van Tom Waits, wijn van AC/DC, valse apps van David Byrne, Brian Wilson goes Disney, pakken legale downloads van onder meer Tinariwen, Tom Waits, Wilco, The Weeknd en het Belgische Vuurwerk. Verder natuurlijk ook het obligate concertnieuws en de op stapel staande cd-releases.

maandag 22 augustus 2011 10:10
Spread the love

TELEX
Tom Waits heeft een nieuwe single die ‘Bad As Me’ heet en die zal vanaf morgen (23/8) op de mensheid worden losgelaten. Een deel van de tekst luidt als volgt: “No good you say? / Well that’s good enough for me / You’re the same kind of bad as me”. Natuurlijk Tom.

David Byrne (vroegere baas van Talking Heads) blijft creatief bezig en niet gespeend van humor. Voor een tentoonstelling maakte hij een reeks van valse apps. Hilarisch.

Op de gezamenlijke plaat van Lou Reed en Metallica (volgens henzelf de beste cd ooit, maar wij durven dat te betwijfelen) staat nu ook een datum: 31 oktober. Bij de oudjes zitten er nog een paar verrassingen: zo brengt Brian Wilson op 25 oktober In the Key of Disney uit. Een plaat waarop hij liedjes uit Disneyfilms zingt, onder meer een paar van Randy Newman.

Peter Gabriel maakte de orkestrale plaat New Blood met versies van zijn eigen songs en Ane Brun (die binnekort zelf ook een nieuwe cd uit heeft) vervangt daarop Kate Bush bij ‘Don’t Give Up’. Het is een uitloper van zijn vorige coverplaat waarbij hij tijdens de concerten ook eigen back catalogue bracht.
Ook van Oneohtrix Point Never verschijnt er nieuw materiaal (na de Ford & Lopatin-cd eerder dit jaar) op 8 november.
En het moet niet allemaal muziek zijn, zo heeft AC/DC nu haar eigen – natuurlijk Australische – wijnen. De eerste heet ‘Highway To Hell’ (een Cabernet Sauvignon) en is net als de andere genoemd naar een grote hit van hen.

Downloads à gogo
Hun vorige gratis te downloaden mixtape was zowat de meest besproken plaat van de eerste helft van het jaar en nu is er alweer een sterke nieuwe: The Weeknd weet alvast hoe ze de aandacht kunnen vasthouden. Nog een download die kan tellen: de nieuwe Tinariwen mag dan pas op 29 augustus uitkomen, maar The Guardian biedt nu een complete live-lp aan die ons alvast in de juiste stemming  brengt.En dan is er nog een complete plaat die het vrije Amerikaanse uitzenden steunt. De compilatie Raise Your Voice bevat onder meer tracks van  Tom Waits, Tinariwen, Booker T, Neko Case, The Swell Season, Wilco, Mavis Staples, Joe Henry…

Mixtapes, we krijgen er niet genoeg van. De Australiër Jonti kiest voor een dromerige sfeer op Sine & Moon, een mixtape die hij zelf ziet als een voorspel op zijn komende cd ‘Twirligig’. Ook niet mis: de Belgische band die Vuurwerk heet en hun eerste ep Me weggeeft op het internet. Wie het liever bij maar één gratis song houdt, die kan slechtere zaken downloaden dan Aviary van het Amerikaanse duo Mint Julep.

Op komst

Van maandag 21 tot zondag 27 november vindt voor de tweede keer het Autumn Falls Festival plaats. Na de succesvolle eerste editie, wordt het Brusselse indoormuziekfestival uitgebreid van drie naar zeven avonden in Brusselse concerthuizen en clubs. Ancienne Belgique, Botanique, Cirque Royal, Magasin 4 en VK* bevestigden al hun deelname. De vorige editie telde 3 uitverkochte avonden, 6200 bezoekers en werd verspreid over 10 zalen. Dit jaar zijn er voor de snelle beslissers early bird tickets beschikbaar. Voor slechts 50 euro krijg je dan toegang tot alle optredens die onder het kader van Autumn Falls vallen. De eerste namen: Low, Pinback, Bill Callahan, Metronomy, Pink Mountaintops, Portugal The Man, Scott Matthew, Okkervil River, Fool’s Gold…
 

Met een concert in de AB op vrijdag 2 december spelen Intergalactic Lovers hun enige clubshow van het najaar

En als toemaatje een concert dat vandaag (22 augustus) aangekondigd staat in het Gentse café video. Seppe Van den Berghe (Low Vertical) maakte afgelopen jaar zijn eerste graphic novel Gerhardt Gott en schreef daar ook een soundtrack bij. Vandaag komt hij beide voorstellen, door zijn visuals te projecteren en er live de muziek bij te spelen.

Uit deze week
Shimmering Stars – Violent Hearts
CSS – La Liberacion
Dawes – Nothing Is Wrong
Hackneyed – Carnival Cadavre
Hard-Fi – Killer Sounds
Housse De Racket – Alesia
I Break Horses – Hearts
Lenny Kravitz – Black And White America
Stephen Malkmus And The Jicks – Mirror Traffic
Red Hot Chili Peppers – I’m With You

take down
the paywall
steun ons nu!