Cultuur, Wereldmuziek, Rock, Pop, De week in muziek, Beirut -

LuisterPost: De week in muziek 0808

Nieuws uit alle uithoeken, gaande van wereldmuziek over rock, pop en elektronica. Met concertaankondigingen, gratis downloads, de nieuwste releases met onder meer Beirut, een telex met muzikanten over hun slechtste concerten en ‘London Calling’ als reclamejingle…

maandag 8 augustus 2011 15:02
Spread the love

Download van de week
Bill Ryder-Jones was jarenlang de gitarist van The Coral. De man kiest nu voor een heel ander pad en maakt schitterende imaginaire soundtracks. Zijn volgende plaat hoort bij één van dé boeken van de vorige eeuw: Italo Calvino’s Als Op Een Winternacht Een Reiziger (léés dat boek en ook De Onzichtbare Steden, uw leven zal volledig anders zijn). Vier niet te missen tracks eruit heeft Ryder-Jones nu reeds vrijgegeven en je kan ze hier gratis oppikken.

Nog eentje die kan tellen: Daniel Lopatin (alias 0neohtrix Point Never) maakte de nieuwste Modcast, 42 minuten lang de moeite.

Telex
Je komt wat tegen op internet:  zes bekende nummers die exact het omgekeerde betekenen van wat we denken en hier zijn 15 muzikanten die bankroet gingen, terwijl muzikanten – waaronder Talking Heads – zich hun slechtste optredens herinneren. Wie graag meer over wereldmuziek wil weten na al de bruisende concerten dit weekend, die verwijzen we graag naar deze site of deze of hier.

En – mocht het u ontgaan zijn – ‘London Calling’ van The Clash wordt door de BBC gebruikt in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar. Zou Joe Strummer het kunnen waarderen dat ze zijn song over het einde van de wereld in een commercial stoppen?
 

Nu uit
Een zeer knappe release is Gentle Spirit van Jonathan Wilson. De man heeft reeds productie- en gitaardiensten verleend aan Will Oldham, Elvis Costello, Wilco, Jenny Lewis, Jackson Browne, Erykah Badu… en het resultaat klinkt als een vergeten meesterwerk uit de jaren zeventig.

Niet teleurstellend, maar tot 30 augustus alleen als download te verkrijgen, is The Rip Tide van Beirut en hier kunt u de plaat alvast volledig beluisteren, terwijl we ook weg zijn van Richard Buckners Our Blood en de nieuwste van Fountains Of Wayne die luistert naar de milieubewuste naam Sky Full Of Holes.

En dat het niet altijd ernstig hier in de LuisterPost (LP voor de vrienden) moet zijn, bewijst wel de vermelding van Turtleneck and Chain van het komische trio The Lonely Island, bekend van YouTubeknallers als ‘I Just Had Sex’ en ‘The Creep’. Op deze plaat onder meer gastbijdragen van Michael Bolton, Akon, Nicki Minaj, John Waters, Beck en Justin Timberlake.

Golden Kanine‘s Scissors and Happiness kwam eerst in beperkte oplage uit, maar krijgt nu een welverdiende bredere release op het Duitse Glitterhouse. Linus Lindvall and Andreas Olrog sieren hun songs op met een weelde aan instrumenten (mandolines, trombone, viool…) waarbij ze zowel folk, americana, rock als  country in het vizier hebben.

Concertnieuws
Sinds de laatste Week In Muziek zijn er nog wat concertaankondigingen voor het najaar bijgekomen. We pikken er de interessantste voor u uit: de Botanique kondigt het fijne Male Bonding  op 4 oktober aan en verder ook de al even geliefde Dum Dum Girls (10/11). Van hen verschijnt eind september trouwens een nieuwe plaat Only In Dreams waaruit u hier alvast het dromerige shoegazer voorsmaakje ‘Coming Down’ terugvindt. Verder in de Botanique: Miles Kane op 1/11 en Junior Boys op 23/11.
Drie dagen later speelt The Kills in het Koninklijk Circus. Over het KC gesproken: op woensdag 19 oktober treedt daar de Canadese muzikante Feist (schreef samen met Gonzales ‘The Limit To Your Love’, welbekend door de cover van James Blake) op. Een paar weken later, meer bepaald op 10 november, speelt in dezelfde zaal Lulu Gainsbourg, inderdaad de jongste zoon van wijlen Serge en nu de hort op met een jazzy coverproject met songs van zijn pa.
Diezelfde dag staat het Amerikaanse My Morning Jacket dan weer in de Antwerpse Trix.

Wat dichterbij kondigt Crammerock in Stekene op 2 en 3 september nieuwe namen als Kelis, Zornik , Channel Zero, Headphone, Psycho 44, Customs en The Opposites… aan.

take down
the paywall
steun ons nu!