Nieuws, Cultuur, De week in muziek, Tom Waits -

Luisterpost: De week in muziek 28.03

Al wat reilt en zeilt in muziekland. Deze week flink wat release-nieuws waaronder Milow, Noah and The Whale en Simon & Garfunkel, een paar mooie downloads, concertnieuws, nieuws over diverse interessante Japan-projecten en niet te missen: een woordje van Tom Waits.

maandag 28 maart 2011 10:57
Spread the love

Nu uit

De eerste drie maanden van het jaar leverden al een pak moois op en hier zijn al de volgende releases:

Rory Block – Shake Em On Down

Erland & The Carnival – Nightingale

William Fitzsimmons – Gold In The Shadow?

Fitz & The Tantrums – Pickin’ Up The Pieces 

Senne Guns –  “Hoera Voor De Eleboe”

Milow – North And South

Noah and the Whale – Last Night On Earth

The Human League – Credo

King Creosote & Jon Hopkins – Diamond Mine

The Mountain Goats – All Eternals Deck

The Pains of Being Pure at Heart – Belong

Peter Bjorn and John – Gimme Some

The Sounds – Something To Die For

Jesse Sykes & The Sweet Hereafter – Marble Son

En deze week als oudje in de spots: de 40-jarige verjaardag van ‘Bridge Over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel, dat in een editie uitkomt met extra visueel materiaal (geen bonustracks dus, die moet u maar zelf her en der op verzamelaars zoeken), maar het blijft natuurlijk één van de meest geliefde platen van dat decennium en zo te horen met recht en reden. Hier alvast een introfilmpje.

Japanbenefieten

Signaleerden we u vorige week al een benefietplaat voor Japan, dan blijken er ondertussen ook tal van andere initiatieven naar buiten te komen. Vooral in de VS (en Japan zelf natuurlijk) komt er behoorlijk wat op dreef. Zo zijn er inspanningen van Mountain Goats, Sonic Youth, RZA (Wu-Tang Clan), Shugo Tokumaru , Warp Records, WHY?, voor de liefhebbers van IDM en dubstep is er een mooie benefietcompilatie met onder meer Kode9, Fink en The Qemists. Maar de meest indrukwekkende voor ons is alvast Benefit for the Recovery in Japan met tracks van onder meer Fennesz, Stephan Mathieu, School of Seven Bells, Akron/Family, The Ex, Oneohtrix Point Never, Keith Fullerton Whitman, Tape, Nat Baldwin (Dirty Projectors), Prefuse 73, Tim Hecker, Sylvain Chauveau en  Giant Sand. In totaal 60 tracks voor 15 dollar.

Downloading can seriously damage your health

Een fijne bladzijde met gratis downloads van onder meer Efterklang, Slarafffenland, Grizzly Bear en Canon Blue vind je hier.

Mixtapes zijn tegenwoordig de grote mode, soms bevatten ze niets anders dan compilaties, maar soms zijn ze echt nieuws. We denken maar aan de nieuwe van jj (nog steeds hier te vinden) en nu ook het (waarschijnlijk niet lang meer) obscure Canadese gezelschap The Weekn’d. Voor wie er niet genoeg van krijgt, voegen ze er ook nog een screwed versie bij. Hier.

In afwachting van de nieuwe cd van Low (en het interview op dewereldmorgen.be!) geeft het trio uit Duluth een tweede song van deze magnifieke plaat weg.

Ondertussen op het podium

Deze week zijn er onder meer optredens van Everything Everything (AB, maandag), Horse Feathers (Botanique, dinsdag), Black Mountain (De Zwerver in Leffinge, woensdag), Jaga Jazzist (Trix in Antwerpen, donderdag), Steven De Bruyn (STR Wuustwezel, vrijdag). Details en veel meer in onze concertkalender hieronder.

Wat verderop is er de aankondiging van het fijne reggaegezelschap Fat Freddy’s Drop op 5 juli in de AB. Ander nieuws was er uit het Rock Werchterkamp met onder meer de komst van Brandon Flowers (Killers-voorman) , Selah Sue, Ozark Henry, Seasick Steve, Chase And Status, Jimmy Eat World, Jenny And Johnny en A-Trak. De ge-update dagindeling vindt u hier

Ook het Gent Jazz-festival laat van zich horen met zowaar de aankondiging van B.B. King op 09/07. De man is inmiddels 85…

Thuis, achter de computer

Een beetje buiten de lijntjes: de liefhebbers van House (dat zijn er zo’n 81 miljoen op deze aarde, fact) kunnen binnenkort hun favoriete gekke dokter (of toch acteur Hugh Laurie die zelf een heel hoog House-gehalte heeft) op plaat horen, want de man brengt een ode aan de muziek van New Orleans uit. Wie al eens wil proeven moet hier maar eens naar kijken.

Nu we toch beeld hebben, moet u zeker naar de introductie van  Tom Waits in de Rock & Roll Hall Of Fame bekijken. Eerst en vooral wordt hij door Neil Young ingeleid (die ziet er hier uit als een oudere versie van ‘The Hunter’, maar dat terzijde), gevolgd door twee songs van Waits en dan het beste: het dankwoordje van Waits waarin hij onder meer zegt: “They say I have no hits and I’m difficult to work with…. like it’s a bad thing.” Of hoe de man met één zinnetje al onze stinkend rijke stand-up comedians bij elkaar veegt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!