Cultuur, John Barry -

Luisterpost: John Barry (77) overleden

Zijn naam zal wel altijd met de sound van de Bondfilms verbonden blijven. Maar de Britse componist John Barry die zondag overleed, was één van de giganten van de filmmuziek. De man uit York was niet alleen de uitvinder van de spionnenmuziek, maar schreef ook onvergetelijke muziek bij tientallen films en tv-series.

maandag 31 januari 2011 21:57
Spread the love

De eerste man van Jane Birkin hoort thuis in het rijtje van de meest illustere filmcomponisten van de jaren ’60 en ’70, ook al bleef hij tot vandaag in de weer. Barry wordt in één adem genoemd met namen als John Williams, Lalo Schifrin, Michel Legrand en zelfs Ennio Morricone. 

De Engelsman was reeds een succesvolle componist en orkestleider voor hij door de makers van de Bondfilms werd opgepikt. Hij had op dat moment al een verdoorgedreven arrangement van het Bondthema gemaakt (leidend tot een van de meest beruchte auteursprocessen uit de muziekgeschiedenis) en vanaf ‘From Russia With Love’ (1963) zou hij aan de meeste Bondfilms tot 1997 meewerken. Daartussen klappers als ‘Goldfinger’, ‘You Only Live Twice’ en ‘The Man With The Golden Gun’. 

Barry ontwierp mee de typische sound van de spannende film en tegelijk zorgde zijn Britse flair ervoor dat hij het melige van heel wat muzak uit die periode telkens handig wist te ontwijken.

De soundtracks van de Bondfilms mogen hem dan zijn grote bekendheid gebracht hebben, toch zijn er ook heel memorabele soundtracks buiten de reeks te vinden. Zo is er het schitterende ‘Zulu’, een Britse film uit 1964 met Michael Caine, de uiterst knappe weemoedige score voor ‘Midnight Cowboy’ (met ‘onze’ Toots Thielemans in een hoofdrol), ‘Dances with Wolves’ en ‘Out Of Africa’.  Voor die laatste twee kreeg hij een oscar, net als voor de muziek bij ‘Born Free’ en ‘The Lion in Winter’. 

Barry was ook gekend om de manier waarop hij samen met artiesten als Aha, Duran Duran, Shirley Bassey, Tom Jones en Nancy Sinatra feilloos wist samen te werken. Soms werden Barry’s songs zelfs achteraf bekender dan de film waarvoor ze gecomponeerd werden. We denken hier bij voorbeeld aan zijn compositie ‘We Have All The Time In The World’, wereldberoemd gemaakt door Louis Armstrong en afkomstig uit de Bondfilm ‘On Her Majesty’s Secret Service’. 

De al in zijn leven legendarische figuur overleed in Glen Cove aan de gevolgen van een hartaanval. 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!