Coachella komt met namen
Cultuur, Festival, Coachella -

Coachella komt met namen

Het ondertussen mythische Californische festival Coachella Valley Arts & Music Festival is buitengekomen met de volledige affiche voor het muzikaal programma van dit jaar. Het festival vindt plaats tussen 15 en 17 april in de woestijn, en staat bekend om het programmeren van zeer exclusieve en unieke acts. Het vormt ook een goede indicatie voor wat later naar de Europese festivals afzakt.

donderdag 20 januari 2011 10:50
Spread the love

In tegenstelling tot andere jaren vallen er onder de headliners geen verrassingen te zien, maar wie de affiche van naderbij bekijkt, zal veel interessante kleinere namen zien staan.

Zo gaat Omar Rodriguez-Lopez, bekend van The Mars Volta, solo optreden en staat er ook een Belgische naam dit jaar: het Scala koor!

One Day as a Lion, een samenwerkingsverband tussen ex-The Mars Volta drummer Jon Theodore en Rage Against The Machine-zanger Zack De La Rocha, mag ook wel als een zeer unieke naam beschouwd worden. Of we ze ook in België mogen verwachten, valt af te wachten, maar dit clipje kan alvast als teaser fungeren. 

Ook opvallend is de hoge plaats op de affiche voor namen als Animal Collective of Mumford & Sons. Veel heeft te maken met het publiek op Coachella, dat grotendeels uit (hippe) indieliefhebbers bestaat.

Op dat vlak is het ook dit jaar weer watertanden geblazen: Elbow, Tame Impala, Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Bright Eyes, Broken Social Scene, Wire, HEALTH, en ga zo maar door. Geen enkel ander festival ter wereld weet zoveel dergelijke namen op één affiche te plaatsen.

Verder vallen ook The Strokes en Duran Duran op. Eerstgenoemden zullen net een nieuw album uit hebben, en de 80’s iconen lijken wat verloren op zo’n alternatief woestijnfestival, maar dat zal door veel bezoekers wellicht als ‘ironisch’ beschouwd worden.

Niet onbelangrijk is de reünie van Death From Above 1979. Coachella programmeert elk jaar exclusieve reünies, of bands die voor het eerst weer samen spelen. In het verleden hoorden daar The Jesus & Mary Chain, Pixies en zelfs Rage Against The Machine bij.

DAF1979 is zeker minder bekend, maar voor wie deze band rond 2005 mee maakte en misschien zelfs live zag, is het ongetwijfeld een cultfenomeen geworden.

In elk geval kan je met een bezoek aan een festival met zo’n affiche nooit de bal misslaan. In andere jaren had Coachella dan wel voor meer sensatie gezorgd door pakweg Paul McCartney of Prince te programmeren, maar de hoeveelheid bands en artiesten uit de onafhankelijke muziekindustrie die allemaal op één plaats geprogrammeerd wordt, maakt toch indruk.

Uiteraard is de relevantie van dit alles niet meteen dat je straks op een vliegtuig richting L.A. kan stappen en eventjes in de woestijn kampeert om Coachella te bezoeken.

Je kan ook dichter bij huis een gelijkaardig festival vinden, maar het gaat er vooral om dat de meeste namen op de Coachella affiche in de loop van het jaar zullen touren en een goeie kans maken om in de zomer ook bij ons halt te houden. Bekijk het dus maar eens goed, en begin alvast te dromen…

take down
the paywall
steun ons nu!