Verslag, Nieuws -

Preutse Apple vindt Snoecks te pikant

Al sinds de jaren '60 prijken er schaars geklede vrouwen op de cover van het Snoecks-jaarboek. Een app van Snoecks 2011 mocht wel in de iTunes store. Maar een overzicht van 50 jaar Snoeckscovers, dat mocht er dan weer niet bij. Apple vond de meeste foto's gemaakt door gerenommeerde fotografen aanstootgevend ondanks de waarschuwing 'ouder dan 17 jaar'.

zondag 26 december 2010 14:38
Spread the love

Suske en Wiske, Snoecks jaarboek, Moby Dick, ECI, allemaal slachtoffers van de preutsheid van Apple.

Het eerste jaarboek van Snoecks dateert al van 1923. De anachronistische mix van foto’s, literatuur en reportages verleidt jaarlijks nog altijd 150.000 lezers.

Ene Alfons De Ridder (jawel Willem Ellsschot) heeft jarenlang reclame geronseld voor het jaarboek. Hij deed dat tot 1960, enkele jaren voordat uitgever Serge Snoecks het roer omgooide. Sinds 1968 prijkt er elk jaar een vaak halfnaakte vrouw op de cover.

Uitgever Snoecks wou als toemaatje bij de gratis app van Snoecks 2011 een overzicht van 50 jaar covers meegeven.

“De meeste covers bleken na lang en moeizaam onderhandelen vreemd genoeg voor Apple niet door de beugel te kunnen, zelfs al kreeg de app de ook al wat overbodige waarschuwing mee ‘voor ouder dan 17 jaar’”, schrijft hoofdredacteur Geert Stadeus in een persbericht.

“Omdat zo enkele van de knapste covers, van gerenommeerde fotografen als pakweg Rankin, David Hamilton, Marco Glaviano, Gunter Sachs en Antoine Verglas moesten worden geschrapt besloot Snoecks nv met spijt om van dat plan af te zien, liever dan een verminkte versie van een halve eeuw Snoeckscovers te presenteren.”

Daardoor is er nu alleen een app van het jaarboek en één van de scheurkalender te vinden. De covers moet u maar zoeken op het goddeloze internet.

De Zwarte Madam

Snoecks is niet de eerste uitgever die op de preutsheid van Apple botst. De uitgever van Suske en Wiske moest uitleggen dat “De Zwarte Madam” niet offensive is. De nieuwe strip Asem van Marc Legendre en Marcel Rouffa werd door Apple geweigerd wegens één blote borst. De strip mocht enkel in de store van Apple met de vermelding “voor 17 jaar en ouder”. Beetje moeilijk voor een strip over xenofobie die gemaakt werd voor jongeren vanaf 13 jaar.

Potvis uit Moby Dick gecensureerd

Soms is de censuur van Apple gewoon grotesk. Zo werd de roman Moby Dick gekuist. Sperm whale (Engels voor potvis) werd s***m whale.

Een app van boekenclub ECI.be kon dan weer niet wegens het ‘vieze’ woordje trekken. Het ging om een iPhone-app die consumenten helpt bij het trekken van briefjes of namen voor wie ze tijdens de feestdagen cadeautjes moeten kopen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!