Cultuur, Free song -

Luisterpost: gratis alternatieve kerstsongs

Oké, het is weer die tijd van het jaar en het hoeven niet altijd de oude krakers te zijn die door de stereo galmen. Blijkbaar kunnen veel jonge bands het niet laten om zelf ook een kerstliedje te maken en ze gratis weg te geven. Het lijkt dit jaar wel een rage en het resultaat? Een niet zo Stille Nacht.

donderdag 23 december 2010 00:52
Spread the love

Ze zijn over heel het net verspreid en sommige – zoals die van Beach House en R.E.M. – hebben we u al gesignaleerd, maar het Amerikaanse Paste Magazine gaat nog een stapje verder en geeft op deze bladzijde zomaar eventjes meer dan 50 kerstliedjes weg en dat in alle stijlen (van country over rock en hip hop tot jazz). Daartussen vinden we het fantastische ‘That Was The Worst Christmas Ever’ van Sufjan Stevens, maar even goed bijdragen van Kanye West (het meest besproken kerstliedje van dezer dagen), Royksopp, Indigo Girls, Sharon Jones & The Dap Kings, The Magnetic Fields en zelfs een volledig gratis kerstplaat van de beroemde jazztrompettist Wynton Marsalis.

De site van het Britse blad NME strooit tien alternatieve kerstsongs rond, onder meer van Los Campesinos!, The Killers en The Crookes.

Ook Atlas Sound – de man van Deerhunter die reeds vier albums gratis op het net zette dit jaar – laat zich niet onbetuigd en dropt liefst vier versies van ‘Artificial Snow’ op zijn blog.

De Britse zangeres Tracy Thorn (Everything But The Girl) geeft een kerstcadeautje weg, met een film en een mooie kerstsong op deze pagina.

Ook heel knap is een Canadese compilatie ‘Ho! Ho! Ho! Canada Deux’ op The Line Of Best Fit met daarop onder meer Great Lake Swimmers, Woodpigeon, Basia Bulat en The Russian Futurists. In totaal 30 liedjes die slechts hier en daar melig klinken.

Het Amerikaanse blad Rolling Stone geeft dan weer niets weg, maar bespreekt de beste kerstsongs uit de pop- en rockmuziek van de afgelopen decennia hier

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!