(v.l.n.r.) Werner Van Heetvelde (ABVV), Michèle Seutin (Setca-FGTB) en Ludo De Brabander (Vrede vzw)
Verslag, Antwerpen, Lokaal, Ludo De Brabander, Israël, Antwerpen, Apartheid, De Roma, Bezette Gebieden, Zuidcafé -

Economische toestand Palestina in ‘Zuidcafé’ De Roma

ANTWERPEN - Een aantal keer per jaar organiseren 11.11.11 en de Antwerpse Wereldwinkels 'Het Zuidcafé' in De Roma. Thema van de editie van 7 december 2010 was de economische situatie in Palestina: hoe de Israëlische bezetting de lokale economie de nek omwringt en het tegelijkertijd onmogelijk maakt voor Palestijnen om in de niet-bezette gebieden aan een stabiel inkomen te geraken.

dinsdag 21 december 2010 14:20
Spread the love

Ludo De Brabander (Vrede vzw) zorgde voor een korte historische schets van de bezette gebieden, waarna ‘Met slechts één long’ van Michèle Seutin (gewezen secretaris Setca-FGTB) een concreet beeld gaf van de economische wantoestand.

De lokale landbouw is namelijk volledig ontwricht door de bouw van de illegale veiligheidsmuur en exclusief Israëlische wegen, waardoor boeren gescheiden worden van hun land.

Palestijnse bedrijven hebben grote moeilijkheden om hun producten voorbij de douane te krijgen naar het buitenland. Wie denkt in de Israëlische steden te werken als arbeider moet zich doorheen allerlei bureaucratische barrières worstelen en de eindeloze checkpoints trotseren.

Na de film volgde er een debat tussen het publiek en Ludo De Brabander, Michèle Seutin en Werner Van Heetvelde, federaal secretaris van de Algemene Centrale/ABVV en coördinator van het project Palestina, vakkundig gemodereerd door Paul Schrijvers.

Kortom, een geslaagde avond. Volgende afspraak op 22 maart.

(foto: Bruno Morez)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!