Foto: Vredesactie vzw
Verslag, Wereld, Economie, Politiek, België -

Actievoerders vanop dak CMI Defence: “België is medeplichtig aan de oorlog in Jemen”

Deze ochtend is een banner neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Luik en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat vandaag zijn 5e jaar ingaat.

maandag 25 maart 2019 16:40
Spread the love

Die oorlog gaat gepaard met grootschalige schendingen van de mensenrechten en maakte volgens gegevens van de Armed Conflict Location & Event Data Project al meer dan 60.000 slachtoffers. Ondertussen duiken er steeds meer bewijzen op van het gebruik van Belgische wapens door de strijdende partijen in Jemen. Vredesactie en Agir pour la Paix publiceren vandaag een dossier dat de Belgische betrokkenheid bij het conflict in kaart brengt.

Aan de zetel van CMI in Seraing ontrolden actievoerders een spandoek met opschrift ‘Yémen: 60.000 morts. Stop arming Saudi‘. Er werd rode verf uitgegoten, symbool voor het bloed van de vele burgerslachtoffers, en er werden feiten over de oorlog opgehangen. Alle actievoerders werden gearresteerd.

CMI Defence, een onderdeel van de CMI Group, verkoopt de geschutskoepels aan het Canadese General Dynamics die ze monteert op de lichte pantserwagens die ze verkoopt aan Saoedi-Arabië. Wat destijds “het contract van de eeuw” werd genoemd, werd getekend in 2014 voor een bedrag van 3,2 miljard euro. Voorts raakte in februari bekend dat CMI een fabriek wil openen in Saoedi-Arabië. Door in het land zelf te produceren hoeft CMI geen exportvergunningen meer aan te vragen.

In Namen, aan de brug vlakbij het Waals parlement en het Elysette, de zetel van de Waalse minister-president, herinnert een groot spandoek de Waalse regering aan haar verantwoordelijkheid. Foto: Vredesactie vzw

“Door exportvergunningen te blijven geven voor de verkoop van Waalse wapens aan Saoedi-Arabië maakt de Waalse regering zich medeplichtig aan deze oorlog, aan de 60.000 dodelijke slachtoffers en aan wat de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld noemen”, zegt Bram Vranken vanop het dak van het Waalse wapenbedrijf. “Ook de Vlaamse regering heeft boter op het hoofd. Doordat 60 tot 70 procent van het eindgebruik van Vlaamse wapenexport ongekend is, kunnen we niet uitsluiten dat er Vlaamse wapens in Jemen terechtkomen.”

Tot op vandaag stierven er in Jemen naar schatting 85.000 kinderen door hongersnood en cholera, een situatie die het rechtstreekse gevolg is van de oorlog en de Saoedische zeeblokkade. Ondanks de ernst van de situatie ter plaatse en de herhaalde oproepen van het Europees Parlement voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië, blijven er wapens vertrekken met bestemming Saoedi-Arabië. “België heeft bloed aan haar handen. Hoelang gaan beleidsmakers zich daarbij blijven neerleggen?”, voegt Vranken nog toe.Foto: Vredesactie vzw

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!