Cultuur, Vooruit, Concerten, Zender, De week in muziek, Charlatan, Billy bragg, Mark kozelek, The Low Anthem -

Luisterpost: De week in muziek 6/12

Elke week signaleren we hier een aantal zaken die u misschien gemist heeft en kijken we ook even wat er deze week voor de muziekliefhebber inzit. Daarnaast: legale downloads, twitters en de stuff waarmee de boekskes gevuld worden. Gasten deze week zijn onder meer Gorillaz, Jonsi, The Smiths, Milow en Bing Crosby.

maandag 6 december 2010 00:13
Spread the love

 Sinterklaas

En omdat de goed heilige man vandaag komt, eerst een paar gratis legale downloads. Van Jonsi, de voorman van Sigur Rós, verschijnt er een nieuwe live dvd/cd ‘Go Live’ en bij die gelegenheid geeft de man uit IJsland ‘New Piano Song’ weg. Op de site van het Britse muziekmagazine Clash geven ze in deze periode een gratis ‘Best Of 2010’ weg. Met onder meer tracks van LCD Soundsystem, Max Richter en Perfume Genius. Je vindt de download hier.
Nog een heel mooie download die de sint u niet wil onthouden: ‘Grass Harp’, een track van de nieuwe cd ‘Opticks’ van de Noorse zangeres Silje Nes. Haar intimistische nu-folk past wonderwel bij deze koude dagen.
 
Kerst
Voor kerstmis zit de advent. Voor wie dat mocht vergeten zijn, is er de website van de wonderbaarlijk echte cartoongroep Gorillaz. Daarop staat sinds een paar dagen een adventskalender met elke dag een digitaal cadeautje. Tot nu toe kregen we onder meer maskers van de groepsleden en een gratis computerspelletje. 
Over kerst gesproken: volgens ‘kenners’ maakt wijlen Bing Crosby de meeste kans om de nummer één van de Britse hitlijsten te bezetten met zijn ‘White Christmas’. Het gaat hier over een postuum duet met operazanger Bryn Terfel. Crosby’s classic stamt al uit 1947, maar heeft nog nooit op één gestaan op kerstdag. Never Say Never.
 
Twitter
Johnny Marr, voormalig gitarist van de legendarische anorakband The Smiths, heeft via Twitter de Britse premier David Cameron verboden zijn voorliefde voor The Smiths nog te verkondigen. De tweet (voor de leken: een boodschapje via Twitter) leest als volgt: ‘David Cameron, stop saying that you like The Smiths, no you don’t. I forbid you to like it.’ Het is niet de eerste keer dat een rockmuzikant Cameron zoiets vraagt. Paul Weller reageerde bepaald geërgerd toen Cameron vorig jaar lyrisch werd over Wellers vroegere band The Jam. De tweets van Marr vind je hier. De conservatief David Cameron blijkt dan weer niet te twitteren.
Via Twitter kan je trouwens heel wat leren. Zo liet songsmid Billy Bragg weten dat hij in het kader van het jail guitar doors project vorige week zes gitaren heeft afgeleverd in de gevangenis van Nottingham. Hoe lang ze daar moeten vastzitten twittert hij niet.
 
Concerten op komst
Vandaag om elf uur begint ook de voorverkoop van twee concerten van Milow op woensdag 27 & donderdag 28 april 2011 in de AB. Milow bracht vrijdag ook de single ‘Never Gonna Stop’ (ten voordele van Music For Life) uit. Zijn nieuwe cd ‘North And South’ verschijnt in de lente.
De AB zit trouwens op volle koers voor het voorjaar, want op 3 april komt het Amerikaanse trio The Low Anthem naar de zaal. Tegen die tijd moet ook al ‘Smart Flesh’ verschenen zijn, de langverwachte opvolger van het fantastische ‘Oh My God, Charlie Darwin’ uit 2009.
En nu we toch in de categorie der superlatieven zitten: Mark Kozelek (Red House Painters, Sun Kil Moon) dè godfather van de slowcore americana komt op 11 februari naar Vooruit.
Een andere opvallende concertaankondiging voor het nieuwe jaar is Gold Panda die op 16 februari naar De Kreun in Kortrijk komt. Gold Panda maakte met ‘Lucky Shiner’ één van de betere elektronicaplaten van 2010. 
Veel dichterbij is het concert nu donderdag in de Gentse Charlatan. Daar zal de Belgische band Zender haar nieuwe – hier al lovend besproken – cd ‘Sunday Kids’ voorstellen. Een dikke aanrader.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!