Cultuur, Afrocubism, Concertnieuws, Live -

Luisterpost: De week in muziek

Een overzicht van wat er de afgelopen week gebeurde in het muziekwereldje en wat er deze week op het programma staat, zowel op de podia als qua releases. We doen er ook een paar (legale) downloads, must-see-momenten en een pak trivia bij. Veel klikplezier met onder meer Lou Reed, Afrocubism, Keith Richards, Absynthe Minded en Jack White.

maandag 15 november 2010 00:33
Spread the love

 Live

De komende concertweek is meer dan hectisch. Zo komen onder meer Kurt Wagner (Lambchop), The Residents, Giant Sand, The Acorn en Mercury Rev langs. Maar het meest geanticipeerde livegebeuren moet toch wel het Afrocubism-project zijn. In de Bozar zullen Afrikaanse en Cubaanse legendes live laten horen hoe hun aparte synthese klinkt. Met Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) en korameester Toumani Diabate, naast een hele rits anderen. Voor liefhebbers van vernieuwende wereldmuziek een absolute must. 
Woensdag is er in de Roma een concert van de Portugese componist en muzikant Rodrigo Leao. Hij werd bekend als een van de vitale leden van het vroege Madredeus, maar ging later zijn eigen weg. In Antwerpen stelt hij zijn vorig jaar verschenen meesterwerk  ‘A Mae’ voor, waaraan onder meer Tinderstickszanger Stuart Staples en Neil Hannon van The Divine Comedy meewerkten. Zij zullen er in de Roma niet bij zijn, maar wel zal Gregory Frateur, zanger van Dez Mona als speciale gast mee komen doen. 
Zaterdag is het verzamelen geblazen voor alle deejays en producers in Vooruit waar de nieuwste editie van Play & Produce loopt, nokvol interessante workshops en optredens van mensen uit het wereldje.
Als bonus vermelden we ook dat het Gentse producersduo The Glimmers een nieuwe plaat uithebben en die promoten met een gratis deejay-mix.
Details over alle belangrijke evenementen deze week vindt u in onze concertkalender.
 
Concertnieuws kregen we verder in de toevoeging van pianist Nils Frahm aan de Autumn Falls avond van 28 november in de Botanique. De tickets zijn wel bijna uitverkocht.
Wat verderop in de tijd is er The Next Big Thing Deluxe. Niets minder dan een vooruitblik naar 2011. Zes van de acht geprogrammeerde groepen (te weten Absynthe Minded, Team William, School Is Cool, The Galacticos, Steak Number Eight, en Maya’s Moving Castle) werken op dit moment aan een nieuw album dat in de loop van 2011 zal uitkomen, en waarvan ze op 11 december in de Vooruit Concertzaal een exclusief voorsmaakje zullen brengen.
 
Downloads
Soms komt het verleden via geheel moderne middelen. The Secret Sisters klinken alsof ze uit de jaren ’50 stammen, maar hun hemelse samenzang en hun originele songs dragen de goedkeuring weg van legendarisch producer T Bone Burnett en Jack White (die zelf zou denken aan een nieuwe White Stripes-plaat). Hun schitterende song ‘Tennessee Me’ kun je hier in ruil voor een plaatsje op hun maillijst downloaden. Zeker doen.
Ook Super Furry Animals-zanger Gruff Rhys geeft een liedje weg. Eentje over haaien.
 
Beeld
Vorige week konden we kennis maken met de betoverende animatieclip van ‘Sky High’, een nummer van de Belgische band Marble Sounds. Het liedje komt van hun plaat “Nice Is Good”.
 
Ander fijn beeldmateriaal: de minimalistische posters van Shoot The Glass. De man bundelt in zijn filmposters een element uit een welbekende film en maakt daar een kunstwerk van. Ze zijn niet duur en –euh- nogal puur. Kijk maar eens naar de drie ‘Back To The Future’-posters.
 
Releases
Nu maandag staat The Promise’, de uitgave van twintig onuitgegeven songs uit de ‘Darkness On The Edge Of Town’-sessies van Bruce Springsteen, op stapel. De opnamen laten horen hoe Springsteen die donkere plaat evengoed had kunnen vervangen door een zinderende rock-‘n’-roll-LP in de stijl van ‘Born To Run’. De bespreking volgt op www.dewereldmorgen.be, net als onder meer de nieuwe plaat van onze nationale bluestrots Triggerfinger en een stel anderen.
 
De boekskes
Voor de rest was er nog de aankondiging van de reünies van Pulp en Take That, al denken we niet dat veel mensen daar hier van zullen wakker liggen, viel Rolling Stone Keith Richards een Zweedse journalist aan, bleek dat Lou Reed een videoclip voor Susan Boyle heeft gedraaid in de natte Schotse hooglanden (ongetwijfeld het meest surreële bericht van de week) en was er het ‘gegeven’ dat Michael Jackson ook na zijn dood nieuwe singles en albums uitbrengt, Spooky.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!