Cultuur, Brussel, Marokko, Tentoonstelling, Vlaams-Brabant, Daarkom, David Bayle, Labri Khetouta, Malaika Khanfar, Openluchtexpositie, Roos Pauwels, STARTXXI -

Expo Belgen in Marokko

Op de Kunstberg in Brussel kun je tot 7 november gaan kijken naar de reeks archieffoto's 'Sporen van Belgen in Marokko'. De fototentoonstelling in openlucht is een initiatief van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis 'Daarkom'.

donderdag 28 oktober 2010 16:15
Spread the love

Terwijl de jonge vormgevers van het collectief STARTXXI de laatste hand leggen aan de foto’s, controleert Daarkom-medewerkster Malaika Khanfar nog één keer de Arabische, Nederlandse en Franse teksten. De beelden en bijpassende verhalen laten het publiek kennismaken met de gezamenlijke geschiedenis van België en Marokko. Iedereen kan een kijkje nemen in het fotohuis, dat eruit ziet als een zwart-gouden doos.

Een omgekeerde wereld

De oorspronkelijke tentoonstelling werd in november 2009 in Marokko getoond op initiatief van de ‘Association Marocaine des Lauréats de Belgique,’ een organisatie van Marokkanen die gestudeerd hebben aan de Belgische universiteiten en hogescholen.

Prins Filip en prinses Mathilde knipten in Casablanca het lintje van de expositie door. Nu reist de expo door België, eerst in Brussel, later ook in andere steden.

“Deze fototentoonstelling is een beetje een omgekeerde wereld,” zegt Larbi Khetouta, voorzitter van Daarkom, in zijn speech. “Niet de Marokkanen in België, maar de Belgen in Marokko staan centraal.” Hij voegt er al lachend aan toe: “Want Belgen in Marokko, die bestaan ook.”

De foto’s werden genomen tussen eind 19de eeuw en 1970. Daarmee benadrukt de expo bewust de historische banden tussen België en Marokko.

“De contacten tussen de twee koninkrijken bestaan al veel langer dan de meeste mensen beseffen”, vertelt medewerkster Roos Pauwels. “Zonder met de vinger te wijzen, denken we dat dit voor iedereen leerrijk kan zijn, ook voor Marokkaanse jongeren die de vroege migratiegeschiedenis niet zo goed kennen.”

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!