Nieuws, Cultuur, Recensie, Dance, Belgisch, Electronic, Styrofoam -

Luisterpost: Styrofoam ‘Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers’

Ooit was disco een scheldwoord, maar in de dertig en meer jaar na het gouden tijdperk van de ultieme dansmuziek, is haar faam alleen maar groter geworden. Het verwondert ons dan ook niet dat de Vlaamse indie-electropopartiest Arne Van Peteghem (alias Styrofoam) zijn nieuwste plaat ‘Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers’ doopt.

dinsdag 26 oktober 2010 15:41
Spread the love

Van Peteghem houdt immers van een goede dancebeat en smukt die graag op met allerlei vintage synthesizergeluiden. Meteen houdt hij ook een slag om de arm, want de titel is een zinnetje uit de new wave-song ‘This Year’s Girl’ van Elvis Costello and The Attractions. 

 
De Antwerpenaar is al een tijdlang een van de betere artiesten van bij ons en sprokkelde internationale faam door zijn cd’s en samenwerkingen met onder meer Death Cab For Cutie en Lali Puna. Van Peteghem heeft ondertussen in de VS heel wat contacten opgebouwd, want aan de plaat (opgenomen in Hollywood, jawel) doen onder meer ex-Sex Pistolsdrummer Paul Cook, Devo’s Alan Myers en Jim Adkins (zanger van Jimmy Eat World) mee. 
 
Styrofoam is een specialist in opvallend catchy melodietjes en refereert hier vaak naar de vroege Depeche Mode en New Order. En dat was ook de bedoeling, want zowel Van Peteghem als co-producer Wally Gagel (Eels, Muse…) zochten naar dat typische geluid. Toch slaagt Styrofoam er nooit in om donker of dreigend te klinken. Zo haalt hij bij ‘Get Smarter’ een kinderkoortje boven en lachen de heldere melodietjes je overal tegemoet. Dit is dan ook voor alles een luchtige plaat. Zeer toegankelijk, maar (opzettelijk) weinig vernieuwend. 
 
Beoordeling: +++
(Excelsior)
 
legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar
 

take down
the paywall
steun ons nu!